Tantrumi kod dece: Kako se uspešno nositi sa njima

dečiji tantrumi

Koliko god da su tantrumi normalna razvojna faza dece, znaju da budu potpuno iscrpljujući i za roditelje i za decu.

Znate one momente kada vaše dete potpuno izgubi kontrolu, i najčešće na javnom mestu, počne glasno i neutešno da plače, baca se na pod ili udara stvari oko sebe? I dok  pokušavate da pronađete način da ga smirite, neuspešno, polako gubite kontrolu i vi.

Tantrumi kod dece su za mnoge roditelje najizazovniji deo razvoja njihovog deteta, jer su emotivno teški i izazovni, a u većini slučajeva i frustrirajući usled osećaja nemoći. 

Kako se ne biste osećali bespomoćno pored svog deteta, dobro je znati šta su to tantrumi, koji su najčešći okidači i na koji način da pristupite njihovom prevazilaženju.

Šta su tantrumi kod dece i zašto nastaju

Tantrumi su emocionalne reakcije dece koje se ispoljavaju kroz intenzivna, nepredvidiva i burna ponašanja, poput plača, vikanja, bacanja predmeta ili udaranja. Često su ova ponašanja praćena otporom i izraženim besom, kao i nemogućnošću da se dopre do deteta zbog gubitka kontrole nad emocijama. 

Tantrumi se najčešće javljaju kod mlađe dece koja su još u periodu emocionalnog razvoja i koja nisu u potpunosti razvila veštine samokontrole i izražavanje svojih potreba verbalno.

Za roditelje je bitno naglasiti da su tantrumi kod dece normalan deo emocionalnog razvoja deteta i često su reakcija na situacije koje su im opterećujuće ili frustrirajuće. 

Tantrumi kod dece mogu nastati iz različitih razloga, a često su rezultat kombinacije bioloških, emocionalnih, socijalnih i faktora iz okruženja.

U uobičajene okidače za tantrume spadaju: 

  • Nezadovoljene fizičke potrebe

Pretežno deca nemaju strpljenje i kontrolu nad potrebama kao što su glad, žeđ, osećaj umora, nespavanje ili bol. I obično žele da se sve što im smeta otkloni odmah. Kada dete ima izlive emocija, roditelji obično i krenu sa pitanjima da li je u pitanju nešto od navedenog.

  • Nemogućnost izražavanja potreba i emocija

Mala deca još uvek nisu potpuno razvila veštine verbalne komunikacije i emocionalne regulacije. Kada se suoče sa snažnim emocijama, mogu reagovati tantrumom kao načinom izražavanja svojih potreba.

  • Nedostatak pažnje

Deca imaju veoma izraženu potrebu za pažnjom, koja kada se ne zadovolji može da dovede do nervoze i koja se često preliva u bes i nekontrolisane načine njegovog ispoljavanja.

  • Osećaj nesposobnosti

Kada deca naiđu na zadatke ili situacije koje su izazovne i zahtevaju veštine koje još uvek nisu razvili, mogu postati frustrirana i reagovati tantrumom kao odgovorom na frustraciju.

  • Promene u rutini

Deca vole rutinu i predvidivost, jer im to daje osećaj kontrole. Neočekivane promene u rutini, kao što su promene rasporeda ili okoline, mogu uzrokovati anksioznost i izazvati tantrum. Kada dođe do promene uobičajenog okruženja, deca mogu osećati razne nelagodnosti koje se na kraju ispoljavaju tantrumima i promenom u ponašanju.

  • Emotivni stres

Uzimajući u obzir da deca upijaju sve što se dešava u okruženju, nekada emotivni stres prouzrokovan događajima u okruženju može da bude okidač za tantrume, kao način da dete ispolji nagomilane emocije.

Kada su poznati svi mogući okidači za tantrume, na roditeljima je da ostanu pribrani, puni razumevanja i strpljivi u pružanju podrške deci tokom tantruma. Pored emotivne podrške, jedan od načina da pomognete vašem detetu tokom faze tantruma i da ga umirite jesu i flasteri sa frekvencijama

B.E. Well flaster sa frekvencijama kao saveznik u prevazilaženju tantruma kod dece

B.E. Well flasteri sa frekvencijama pokazali su se veoma uspešnim kod nekontrolisanih izliva emocija kod dece.  Pomažu im da vrate fokus i deluju umirujuće na nervni sistem.
B.E. Well flasteri sa frekvencijama su inovativni proizvodi kvantne medicine koji ne sadrže “hemiju” i ništa sa flastera ne prodire u kožu deteta. Rade isključivo na principu rezonance sa frekvencijama sa flastera i zbog toga su potpuno bezbedni i za decu i za odrasle, pa čak i bebe starije od 6 meseci. U obliku su nalepnica, poput privremene tetovaže, koje im se lepe na kičmu između lopatica i/ili na grudnu kost i deluju 5 do 10 dana, posle čega se sami skidaju. Nakon toga moguće je jednostavno zalepiti nove flastere.

tantrumi kod dece od 4 godine

Zbog svog pozitivnog dejstva na nervni sistem, flasteri za frekvencijama su postali i deo terapije kod dece sa ADHDom, što je i testirala dr Biljana Uzelac na holističkoj pedijatrijskoj klinici Green Pediatrics u Čikagu. 

Poručuju se jednostavno putem našeg sajta ili kupuju u većim apotekama.

B.E. Well flastere sa frekvencijama mogu koristiti i roditelji jer svojim delovanjem na nervni sistem mogu popraviti raspoloženje, podići nivo energije, povećati fokus i obezbediti unutrašnji mir. A to je sve ono što je neophodno i deci i roditeljima u ovom izazovnom periodu njihovog razvoja.

Dodatne tehnike za prevazilaženje tantruma kod dece

Kada su tantrumi u pitanju, najvažnije je da roditelj bude potpuno svestan situacije i pripremljen bez obzira u kom momentu i gde se dešavaju

Komunikacija je ključna u rešavanju tantruma, a da bi ona bila uspešna važno je da roditelj bude smiren i detetu pristupi strpljivo i pažljivo. Pokušajte da pokažete detetu da razumete njegove emocije i da ste tu da mu pomognete. Koristite tehnike komunikacije koje dete razume, sa jednostavnim rečenicama i ne uključujte previše ljudi u rešavanje ove situacije.

Ako je moguće, pokušajte dete izvesti iz okruženja koje izaziva tantrum. Odlazak u mirniju prostoriju ili kratka šetnja mogu pomoći u smirivanju deteta. 

Pokušajte detetu da skrenete pažnju sa situacija koje su ga ranije dovodila do tantruma, tako što ćete mu ponuditi igračku ili ga usmeriti na drugu aktivnost. Takođe,  možete raditi sa detetom na razvoju tehnika za verbalizaciju emocija. U tome vam mogu biti od pomoći i vizualna pomagala, poput slika ili crteža, kako biste detetu pomogli da razume šta se dešava i kako da se smiri.

Fizička aktivnost može pomoći detetu da isprazni višak energije i smanji nivo stresa. Pokušajte sa jednostavnim vežbama ili igrom napolju kako biste dete podstakli da se kreće i oslobodi napetosti.

Svesni smo koliko tantrumi roditeljima mogu doneti brige i osećaja bespomoćnosti, utičući podjednako loše i na decu. Zbog toga nemojte oklevati i čekati da se tantrumi dese da biste reagovali i tražili rešenja. 

B.E.Well flasteri, protiv opadanja kose-prirodno rešenje, nervoza bebe pred spavanje, aerofobija rešenje, noćni tantrumi kod dece

Pored poznavanja okidača i načina na koji se tantrumi ispoljavaju, flasteri sa frekvencijama su tu da vam pomognu ne samo da ih ublažite, već i za prevenciju. Ne propustite priliku da ih isprobate, jer mirno detinjstvo za vas i decu nema cenu.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0