Spavanje bebe: Kako da vam beba prespava celu noć

spavanje bebe po mesecima

Uspostaviti ritam spavanja bebe može da bude izuzetno izazovno iskustvo. Sa sobom nosi dosta neprospavanih noći, iscrpljenost i nervozu koja se sa roditelja često reflektuje i na bebu.

Kvalitetan san je bitan za razvoj bebe u prvim mesecima života, ali i kasnije. Koliko je dobar san bitan bebama, isto toliko je bitan i roditeljima kako bi imali snage i energije da pruže bebi najbolju moguću negu. Nespavanje, naročito dugoročno, roditeljima donosi stres. Donosi im i osećaj da nešto ne rade kako treba, a pogotovo onima koji su se u ovoj životnoj ulozi našli prvi put.

Da li je ritam spavanja jednostavno razvojna faza? Koliko bebe zaista spavaju u određenom uzrastu? Kako da mi beba prespava noć? 

Ovo su pitanja koja muče nove roditelje, ali i one kojima bez obzira na iskustvo, beba i dalje ne spava kako bi trebalo.

Na sreću roditelja za svako od ovih pitanja postoji odgovor. U odgovorima se krije i način kako da pomognete bebi, a samim tim i sebi sa spavanjem.

Spavanje bebe po mesecima

Bebama je potrebno mnogo više sna nego nama. I dobro je znati da u različitim razvojnim fazama imaju različite potrebe za spavanjem.

Spavanje novorođenčeta (0 do 3 meseca)

Za bebe u ovom uzrastu deluje da spavaju veći deo dana, u proseku od 14 do 17 sati dnevno. Česta dilema kod roditelja novoređenčeta je da li bebu pustiti da spava ili je buditi radi hranjenja i menjanja pelena na svakih 3 sata.U ovom periodu dnevni i noćni obrasci spavanja su nepravilni, što znači da još uvek ne znate tačno kada će beba biti budna, a kada spavati.

Spavanje bebe u uzrastu 4 do 6 meseci

U ovom periodu se očekuje da je beba već uspostavila određeni obrazac spavanja. Tokom ovog uzrasta bebe spavaju u proseku 15 sati dnevno. Budne faze tokom dana su praćene sa nekoliko dugih dnevnih dremki. Noću, spavanje može biti produženo na 5-6 sati bez buđenja za hranjenje, iako neke bebe i dalje mogu da se bude tokom noći.

Spavanje bebe od 7 do 12 meseci 

Kako beba raste i postaje aktivnija, smanjuje se dnevna doza spavanja. U ovom uzrastu potreba za snom se kreće u rasponu od 12 do 14 sati. Ono što roditelji mogu da očekuju u ovom periodu je da bebe prespavaju celu noć. Uporedo sa spavanjem tokom cele noći, smanjuje se dnevna potreba za spavanjem na 2 ili 3 dremeža tokom dana.

Spavanje bebe uzrasta od 12 meseci do 24 meseca

Tokom ovog perioda bebe ili mala deca nastavljaju svoj ciklus spavanja iz prethodne faze, sa smanjenom potrebom za dnevnim spavanjem. U ovom uzrastu očekuje se da dete spava od 11 do 14 sati, sa jednim ili eventualno 2 dnevna spavanja. Takođe noćno spavanje bi trebalo da je ustaljeno i da dete prespava celu noć bez problema, a da se eventualno budi usled noćnih mora, strahova ili nekih drugih faktora. 

Sva ova pravila su opšti slučajevi, koji zavise od deteta do deteta i koji mogu da budu promenljivi u zavisnosti od faktora koji utiču na kvalitet sna kod beba.

Šta sve dovodi do poremećaja kod spavanja bebe

Počev od bebinih prvih dana, pa sve do 3 godine razni su faktori koji mogu da utiču na spavanje i da dovedu do nespavanja, isprekidanog spavanja, previše buđenja tokom noći i drugih poremećaja sna. 

Među te faktore ubrajaju se:

 • Grčevi

Grčevi su skoro nezaobilazni deo razvoja bebe, koji se javljaju usled prilagođavanja bebinog želuca na novi način ishrane. Grčevi donose bebi nelagodnost praćenu čestim plačem, nervozom, a samim tim i nespavanjem. U zavisnosti od bebe javljaju se počev od prvog meseca, pa sve do četvrtog meseca.

 • Refluks ili problemi sa varenjem

Neke bebe mogu imati gastroezofagealni refluks (GER) ili druge probleme sa varenjem. U ovom slučaju vraćanje hrane ili pljuvačke u jednjak izaziva bljuckanje, povraćanje, štucanje i plač bebe koji sprečava miran san.

 • Rast zuba

Proces nicanja zuba za bebe može biti izazovan, praćen nervozom, plačem, napetošću u desnima i bolovima, što dovodi do isprekidanog sna, praćenog čestim buđenjem i otežanim uspavljivanjem.

 • Razvojne faze

Razvojne faze ili skokovi u razvoju donose rast tela i mozga beba, tokom kojih im je potrebno više pažnje i ljubavi. Skokovi u razvoju podrazumevaju i promene dotadašnje rutine, koja uključuje i izmene u spavanju.

 • Infekcije 

Infekcije kao što su prehlade, grip ili upale uha mogu izazvati nelagodu i poremetiti san beba, a vrlo su česta pojava kod beba usled nedovoljno izgrađenog imuno sistema.

 • Navike spavanja

Bebe brzo usvajaju određene navike, pa je tako i kada su u pitanju uspavljivanje i spavanje. Poremećaj ili izmena u ovim navikama može dovesti do promena u kvalitetu i kontinuitetu spavanja. Isti je slučaj i sa promenama mesta spavanja ili uslova u prostoriji u kojoj beba inače spava. 

 • Rutina hranjenja

Način ishrane, bilo da je beba dojena ili hranjena na bočicu, može uticati na obrasce spavanja. Bebe koje se doje često se bude tokom noći radi hranjenja.

Jasno je da dosta stvari utiče na kvalitet sna kod beba, i da je na nama da pronađemo optimalno rešenje kako bi spavanje postala rutina u kojoj beba uživa. 

Saveti kako da olakšate spavanje bebe

Danas je moguće pronaći mnogo saveta o tome kako pomoći bebi da se uspava i prespava noć. Najvažniji od njih su:

 • Uspostavite rutinu spavanja 

Bebama prija rutina, uspostavite je. Uvedite tačno vreme spavanja i rituale kao što su kupanje, masiranje, čitanje priče ili nežno uspavljivanje uz pevanje i muziku.

 • Kreirajte okruženje za spavanje

Stvorite mirno i udobno okruženje za spavanje bebe koje uključuje optimalno osvetljenje, tišinu, adekvatan krevet i dušek za spavanje i prijatnu temperaturu.

 • Vodite računa o redovnosti hranjenja bebe

Pokušajte da hranite bebu dovoljno tokom dana kako biste smanjili potrebu za noćnim hranjenjem. Ovo može pomoći bebi da duže spava tokom noći. Sa razvojem bebe noćni obroci se svesno izbacuju, bez obzira da li se radi o dojenju ili davanju hrane putem flašice. 

 • Postepeno osamostalite bebu za spavanje

Pomozite bebi da razvije samostalne navike spavanja tako što ćete je stavljati u krevetić dok je budna, ali pospana. Ovo može pomoći bebi da nauči da zaspi sama i smanji potrebu za vašim prisustvom tokom noći. Kada se beba probudi tokom noći pokušajte da je utešite tapkanjem po leđima ili pevušenjem. 

 • Budite dosledni

Održavajte dosledne rutine i navike spavanja kako biste pomogli bebi da razvije stabilne obrasce spavanja. Važno je da beba nauči razliku između dana i noći uz pomoć svetlosti i da ne menjate vreme i mesto za spavanje. Na vama je da budete strpljivi i da pružite bebi svu podršku i ljubav.

Beba koja ne spava postaje nervozna, razdražljiva, plačljiva i teško je smiriti. Ta nervoza se prenosi na roditelje koji postaju nemoćni i polako se ulazi u začaran krug prenošenja nervoze sa bebe na roditelje i obrnuto.

Flasteri sa frekvencijama umiruju nervni sistem vaše bebe i vraćaju ga u ravnotežu, smirujući na taj način bebu, a i roditelje.

B.E. Well flaster sa frekvencijama kao pomoć kod spavanja beba

B.E.Well flasteri, protiv opadanja kose-prirodno rešenje, nervoza bebe pred spavanje

B.E. Well flaster sa frekvencijama je najnoviji proizvod kvantne medicine, koji nam daje mogućnost da potpuno prirodno i bezbedno unapređujemo rad našeg nervnog sistema i da ga držimo u stanju ravnoteže.

B.E. Well flaster sadrži kombinaciju frekvencija koje nam popravljaju raspoloženje i obezbeđuju mir i spokoj. Uzimajući u obzir da rade isključivo na energetskom nivou, da nisu transdermalni i putem kože se ništa iz proizvoda ne prenosi u organizam, potpuno su bezbedni za korišćenje kod beba starijih od 6 meseci, a i kod trudnica i dojilja.
Koriste se vrlo jednostavno i poput nalepnica lepe na telo. Ne izazivaju otpor kod beba i dece jer jednom kada im se zalepi, oni ga i ne osete. Frekvencije iz flastera se aktiviraju u kontaktu sa kožom, naše ćelije ulaze u rezonancu sa frekvencijama iz flastera i na taj način se vraćaju u ravnotežu, tj. u svoje optimalno stanje. Kada je spavanje u pitanju dovoljno je da flaster bebi zalepite na kičmu između lopatica i uživate u miru i prospavanim noćima zajedno sa vašom bebom.

beba 5 meseci spavanje

Flasteri su vodootporni, lepe se na suvu i čistu kožu i obnavljaju na nedelju dana. Sami se skidaju, a ukoliko se posle nedelju dana prethodni još uvek nije skinuo, sledeći možete zalepiti iznad ili ispod prethodnog. I bebama i odraslima donose spokoj, smanjenje nervoze i miran san.

Iskustva korisnika potvrđuju njihovu efikasnost, a iskustvo mame Milice možete pogledati na ovom linku.

Pozitivno dejstvo B.E. Well flastera potvrđeno i na holističkoj pedijatrijskoj klinici Green Pediatrics u Čikagu gde ih je testirala dr Biljana Uzelac kod dece sa simptomima ADHD-a. Nakon korišćenja flastera deca su bila znatno smirenija, fokusiranija i sa boljom koncentracijom.

Preporučuju se i odraslima. Za opuštanje i miran san poručite B.E. Well flastere putem našeg online shopa i zalepite ih istovremeno i sebi i svojoj bebi.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0