Vaš saveznik za vantelesnu oplodnju (VTO)

vantelesna oplodnja postupak

Kada dođu u određene godine života, roditeljstvo je želja većine parova. Dok nekima roditeljstvo dolazi olako i potpuno prirodno, postoje parovi koji nailaze na dosta izazova i poteškoća u dobijanju potomstva. Jedan od najučestalijih problema koji se javlja na putu roditeljstva je neplodnost.

Neplodnost je izazov sa kojim se susreće mnogo parova širom sveta, statistika govori da 1 od 8 parova ima problem za začećem.

Možda ste upravo vi jedan od parova koji traže način da roditeljstvo postane deo njihovog života. Sa današnjim razvojem medicine, nauke i inovacija na svakom polju ovo postaje lakše ostvarljivo.

Otuda se i vantelesna oplodnja (VTO) javlja kao nada, a i rešenje za problem neplodnosti, sa izuzetno velikim procentom uspešnosti.

Šta je vantelesna oplodnja?

Vantelesna oplodnja ili skraćeno VTO, predstavlja medicinski postupak kojim se leči neplodnost, tako što se jajne ćelije i spermatozoidi spajaju izvan tela u laboratoriji. Otuda se vantelesna oplodnja često naziva veštačkom oplodnjom ili In Vitro Fertilizacijom (IVF), jer je sam čin oplodnje potpomognut medicinskim postupkom.

Vantelesna oplodnja uključuje niz medicinskih tretmana i postupaka usmerenih na povećanje šanse za začećem i uspešnosti samog postupka oplodnje. Za parove koji razmišljaju o vantelesnoj oplodnji dobro je znati šta ih sve čeka na tom putu i šta uključuje sam postupak VTO.

Kako izgleda postupak vantelesne oplodnje

Sam proces vantelesne oplodnje uključuje:

 • Detaljna laboratorijska istraživanja kojima se postavlja dijagnoza i ustanovljava tačan razlog nemogućnosti začeća kod para. Ovaj postupak uključuje oba partnera, i pored dijagnoze predstavlja prvi korak u pripremi parova na sam proces vantelesne oplodnje i sve ono što ih na tom putu čeka.
 • Stimulaciju jajnika
  Ovaj korak tokom procesa VTO uključuje korišćenje određene hormonske terapije koja pomaže kod stvaranja što većeg broja jajnih ćelija. Pored broja jajnih ćelija, bitan je i njihov kvalitet, koji zajedno daju veću mogućnost za uspešnost začeća, jer se u procesu vantelesne oplodnje uvek oplođuje više jajnih ćelija.
 • Sakupljanje jajnih ćelija
  U tačno određenom momentu kada su jajne ćelije dosegle zadovoljavajući nivo zrelosti one se vade putem specijalnih igala iz tela žene. Ovaj postupak se izvodi u bolnici uz blagu anesteziju i traje u proseku oko 15ak minuta. 
 • Oplodnju
  Nakon prikupljanja i detaljne analize prikupljenih jajnih ćelija, kao i spermatozoida donosi se odluka o načinu oplodnje jajnih ćelija. Uobičajeno se oplođuju sve zdrave jajne ćelije, kako bi se povećao procenat uspešnosti. Oplođene jajne ćelije se čuvaju u laboratoriji narednih 3 do 5 dana i nadgleda se razvoj embriona kako bi se izabrali najbolji mogući za transfer u matericu.
 • Transfer embriona u matericu
  Poslednja faza samog procesa vantelesne oplodnje jeste vraćanje dobijenih embriona u matericu. Ovaj korak obavlja se u dogovoru sa doktorom i parom, jer se nekada dobija više embriona koji se mogu vratiti u matericu. Ceo postupak se obavlja u ginekološkoj ordinaciji i potpuno je bezbolan. Cilj ove faze jeste da se embrion bezbedno usadi u sluzokožu materice. 

Vantelesna oplodnja smatra se jednom od najuspešnijih metoda za rešenje problema neplodnosti. U prilog ovome govori i podatak da se godišnje u svetu sprovede oko milion postupaka vantelesne oplodnje. 

Međutim njena uspešnost zavisi od dosta faktora, među kojima su opšte zdravlje partnera, zdravlje reproduktivnih organa, kao i starost partnera, a posebno žene koja se podvrgava postupku vantelesne oplodnje.

Parovima koji prolaze proces vantelesne oplodnje, ili kako se često naziva veštačkom oplodnjom, potrebno je dosta podrške, a jedna od najvažnijih je emocionalna.

Ono što parovi treba da znaju jeste da vantelesna oplodnja zna da bude izuzetno iscrpljujuće iskustvo. Kroz ovo iskustvo prolazite zajedno, zbog čega je međusobna komunikacija i podrška jedan od glavnih faktora uspeha u ovom postupku.

Nikako se ne sme zanemariti ni činjenica da telo žene prolazi kroz dosta intenzivnih terapija, koje mogu da opterete telo. Briga o sebi je visoko na listi prioriteta koje treba da postavite tokom ovog procesa. Ono što većina parova postavi kao pitanje sebi, a i onima oko sebe, jeste:

Na koji način možete povećati uspešnost vantelesne oplodnje

Kao što smo već napomenuli uspešnost vantelesne oplodnje zavisi od više faktora, kako onih koji se tiču nas, tako i onih na koje ne možemo baš mnogo da utičemo.

Najvažnije od svega jeste biti svestan svih ograničenja i rizika i pristupiti šansama i samom procesu realno. Nastojte da pozitivno utičete na one faktore koji su u vašim rukama. Tako u samom procesu pripreme za veštačku oplodnju promenite neke životne navike. Pokušajte da se hranite zdravije, da unosite što više vitamina i da smanjite konzumiranje i unošenje potencijalno štetnih stvari u vaš organizam na minimum.

Ukoliko vam je potrebna dodatna psihološka ili informativna podrška potražite je. Danas online možete stupiti u kontakt sa dosta parova koji su prošli kroz ovaj proces. Takođe većina klinika ima u svom timu i psihologa sa kojim možete da porazgovarate o svim strahovima i dilemama koje eventulano imate. 

Ono što je bitno jeste poverenje i potpuna saradnja sa izabranim doktorima koji vas vode kroz proces vantelesne oplodnje. Ovo se naročito odnosi na sam postupak vantelesne oplodnje u kome je potrebno potpuno učešće oba partnera  u svim njegovim fazama i praćenje svih predloženih procedura i saveta.

Takođe oslonite se na najnovije tehnike i tehnologiju, kao i inovacije u saradnji sa vašim doktorom i medicinskim timom. A kada smo kod inovacija i najnovijih tehnologija, ono što vam može pomoći na putu vantelesne oplodnje jesu i flasteri sa frekvencijama.

Harmony flaster sa frekvencijama saveznik vantelesne oplodnje

Harmony flaster sa frekvencijama je inovativni proizvod kvantne medicine i nanotehnologije razvijen od strane naučnog tima prof. Dr Brašovana sa idejom da se iskoristi moć i uticaj frekvencija na uspostavljanje hormonske ravnoteže kod žena.

vantelesna oplodnja iskustva

Hormonska ravnoteža koja se odražava kroz redovne menstrualne cikluse koji su prvi znak dobrog reproduktivnog zdravlja, a samim tim i preduslov za sam proces vantelesne oplodnje.

Iskustva korisnica Harmony flastera sa frekvencijama tokom priprema za proces vantelesne oplodnje pokazuju da im se stabilizovao menstrualni ciklus i značajno povećao broj folikula, kao i da je došlo do zadovoljavajućeg zadebljanja endometrijuma.

Flaster Harmony funkcioniše po vrlo jednostavnom principu, za razliku od većine drugih terapija, tako što se aktivira lepljenjem na kožu na tačno određene tačke na telu. Kada se flaster aktivira u dodiru sa energijom našeg tela, po principima kvantne fizike, a putem rezonance frekvencije iz flastera počinju da deluju na frekvencije naših ćelija tako što ih vraćaju u stanje ravnoteže.

Flaster Harmony je potpuno prirodna proizvod, ne sadrži hormone, ništa se iz flastera putem kože ne prenosi u organizam i samim tim nemaju nikakav neželjen efekat na naš organizam.

Kada je reč o uspostavljanju redovnih menstrualnih ciklusa flaster Harmony se lepi na kožu stomaka u predelu jajnika (po jedan flaster na svaki jajnik). Ove tačke podržavaju redovne menstrualne cikluse i ravnotežu hormonskog sistema žena.

Za postizanje rezultata potrebno je koristiti flaster Harmony u periodu od minimum 3 meseca. Flaster deluje konstantno na vaš organizam, u periodu 5 do 10 dana dok ne izbledi na vašem telu i sam se skine i tada je potrebno nalepiti nove.

O pozitivnom uticaju flastera Harmony govorili smo i na radionici “Dan za vas”, čija je osnovna tema bila upravo vantelesna oplodnja, a naša uloga je bila da predstavimo i podržimo holistički pristup vantelesnoj oplodnji koji povećava šanse za njenu uspešnost.

Ukoliko ste vi, ili neko koga poznajete, na putu vantelesne oplodnje poručite Harmony flaster ovde i dodatno podržite put ka roditeljstvu.

I ne zaboravite da se oslobodite stresa u ovom postupku i da nađete vaš način da se relaksirate. Odličan izbor u tom slučaju je B.E. Well flaster sa frekvencijama koji popravlja raspoloženje, podiže nivo energije i obezbeđuje unutrašnji mir. Pozitivan stav oba partnera može samo da poveća šansu za uspešnost i ostvarivanje vaše želje da postanete roditelji.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0