Ženski hormoni: Uticaj hormona na ženstvenost

zenski polni hormoni

Ženske hormone i njihov uticaj osećamo već od puberteta, tako što prvo oblikuju naše telo, zatim raspoloženje i zdravlje, a na kraju i ženstvenost.

Većini žena ženstvenost je izuzetno važna, zbog čega mnogo vremena i truda ulažemo u nju tokom života. I dok se mi ženstvenosti posvećujemo spolja, kroz šminku, izbor odeće i negu tela, ostaje pitanje da li je uopšte moguće postići rezultat bez uspostavljanja hormonske ravnoteže i delovanja na ono što je definiše unutar nas.

Znate li šta zapravo čini da se žena oseća zadovoljno, zavodljivo, privlačno i lepo? 

Odgovor leži u ženskim hormonima i njihovoj ravnoteži.

Uticaj ženskih hormona na naše telo je izuzetno značajan, a kada je reč o ženstvenosti – prednjači uticaj hormona estrogena. Međutim estrogen vrši svoju funkciju tek kada je u pravoj razmeri sa progesteronom i ni manje ni više, nego sa testosteronom.

Tako da, ukoliko želite da vaša ženstvenost bude na vrhuncu, upoznajte vaše hormone i način kako da ih držite u pravoj ravnoteži.

Koji ženski hormoni najviše utiču na nas

U našim telima postoji oko 100 hormona i svi su podjednako važni za pravilno funkcionisanje organizma. Kada je reč o ženskim hormonima, po svom uticaju prednjače tri: estrogen, progesteron i testosteron. I ova tri hormona treba da budu u savršenom balansu, da bi žensko telo, njegova reproduktivna funkcija, celokupno zdravlje ali i ženstvenost dostigli svoj puni potencijal.

Estrogen

Estrogen je najvažniji hormon za žene i njihovo zdravlje jer se on povezuje sa brojnim funkcijama u ženskom organizmu. 

Počev od puberteta estrogen ima ključnu ulogu u fomiranju oblika ženskog tela, počev od razvoja grudi, do distribucije masnoće u telu i maljavosti. Mnogi bi se složili da su svi ovi aspekti fizičkog izgleda izuzetno važni za ženu i to kako će se osećati u svom telu. 

Pored toga, estrogen ima značajan uticaj na izgled, teksturu i zdravlje kože kod žena, kao i na zdravlje kose. U oba slučaja promene u nivou estrogena mogu kod žena da izazovu razne promene na koži kao što su fleke, akne, a u nekim slučajevima i pojavu maljavosti po licu. Koža i kosa mogu upravo da nam budu prvi znak da nešto sa hormonima nije u redu. Lepa koža i kosa jesu glavni elementi naše ženstvenosti koja oblikuje i naše samopouzdanje i samosvest, a u velikoj meri i zadovoljstvo sobom, i samim tim, i životom.

Regulacija menstrualnog ciklusa je takođe jedna od uloga koju hormon estrogen ima u ženskom telu, zajedno sa progesteronom. Ova dva ženska hormona su ključna kada je reproduktivno zdravlje i plodnost žena u pitanju. 

Održavanje gustine kostiju je još jedna od funkcija estrogena koja je izuzetno važna za zdravlje našeg tela, naročito tokom menopauze kada njegov nivo opada i žene postaju podložne oboljenjima poput osteoporoze. 

Kada spominjemo estrogen i njegovu ulogu kod žena ne smemo zanemariti ni uticaj na emocionalni aspekt našeg života. Tako estrogen utiče na raspoloženje, motivaciju ali boji i naše intimne i emocionalne odnose koje gradimo.

Progesteron

Ukoliko ste i čuli za estrogen tokom svog pubertetskog perioda, za progesteron ćete sigurno saznati tokom pripreme za trudnoću, jer njega upravo i nazivaju hormonom trudnoće i reproduktivnog ciklusa. 

Kao što smo napomenuli, progesteron zajedno sa estrogenom reguliše menstrualni ciklus, redovnost i trajanje, a utiče i na simptome koji mu prethode.

Ali svoju ključnu ulogu progesteron ispoljava kroz pripremu tela za trudnoću tako što priprema endometrijum ili unutrašnji sloj materice za prihvatanje oplođene jajne ćelije.

Takođe tokom trudnoće progesteron ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju trudnoće i u razvoju i rastu ploda, otuda i nije retko da upravo tokom trudnoće žene primaju terapije progesterona. 

Zajedno sa estrogenom ima ulogu i u emocionalnoj stabilnosti i raspoloženju, naročito tokom menstrualnog ciklusa.

I na kraju, za potpuno razumevanje uloge hormona u ženskom telu, ali i u ispoljavanju ženstvenosti, neophodno je osvrnuti se i na testosteron.

Testosteron 

Ovo može da bude zbunjujuće, jer se testosteron primarno povezuje sa muškim hormonima, ali istina je da ga i žene proizvode u manjoj količini i da ima funkciju u ženskom organizmu.

Ta funkcija se ogleda u održavanju mišićne mase i snage ženskog tela. Testosteron, dalje, doprinosi opštem osećaju energije i vitalnosti, a neosporna je njegova uloga i u intenzitetu seksualne želje i osećaja zadovoljstva. 

U emocionalnom smislu, testosteron može doprineti osećaju samopouzdanja, motivacije i borbenosti.

Povezanost i međusobni uticaj ženskih hormona oblikuje našu ženstvenost. 

Iako je hormonska ravnoteža ključ do dobrog raspoloženja, zdravlja i vitalnosti ženskog organizma, činjenica je da su hormoni pod stalnim uticajem spoljašnjih i unutrašnjih faktora koji tu ravnotežu narušavaju. Ono sa čime se konstantno susrećemo u modernom svetu jeste povišen nivo estrogena koji dovodi do promena fizičkih karakteristika žena, njihovog emotivnog stanja, ali često može biti uzrok i neplodnosti i ozbiljnijih oboljenja kao što je karcinom. 

U mnoštvu činioca koji utiču na estrogen, sve više se izdvajaju i dobijaju na značaju ksenoestrogeni.

Šta su ksenoestrogeni i kako dovode do hormonske neravnoteže

Ksenoestrogeni su veštački nastale hemijske supstance za koje se pretežno kaže da oponašaju prirodne estrogene i na taj način pojačavaju njihov nivo i uticaj na ženski organizam.

Ksenoestrogeni nam uobičajeno dolaze iz svega onoga što svakodnevno koristimo, a to su: kozmetika, hrana, pesticidi koji se koriste za uzgajanje voća i povrća, kao i putem industrijskih prerađenih namirnica u kojima se koriste konzervansi i pojačivači ukusa. Ksenoestrogeni su i deo plastike koja je osnovna ambalaža većine namirnica koje danas koristimo i koja sve češće završava u našem organizmu. Ako ovome dodamo i sva sredstva i proizvode koji sadrže parabene, ftalate i sulfate koji jesu izvor ksenoestrogena, možemo reći da smo svakodnevno i nepovratno izloženi njihovom uticaju.

Lažni estrogeni, kako ih još nazivaju, deluju na taj način što se vezuju za estrogen receptore i aktiviraju ih i na taj način pokreću sve one biološke procese u organizmu koje inače izazivaju prirodni estrogeni.

Ksenoestrogeni mogu povećati ukupan nivo estrogena u organizmu, što i dovodi do hormonske neravnoteže. Na ovaj način dolazi do promene odnosa progesterona i estrogena, što dalje utiče na menstrualni ciklus i način na koji se ispoljava. Tako imamo neredovne cikluse, pojačane simptome PMS-a, promene raspoloženja, ali i uticaj na žensko telo kao što je povećanje telesne težine, pojava celulita, loš izgled kože i kose.

Ksenoestrogeni se dovode u vezu i sa poremećajima rada endokrinog sistema, uključujući štitnu žlezdu, pankreas i reproduktivne organe. 

Ono što jeste zabrinjavajuće sa ksenoestrogenima jeste da njihov uticaj ima kumulativni efekat, što znači da se oni talože u našem organizmu u dužem periodu delujući negativno na njega. 

Sve veći broj istraživanja koja potvrđuju negativan uticaj ksenoestrogena na hormone i ženski organizam dali su prostor da se pronađe prirodan način na koji će hormoni da se održe u ravnoteži i očuva žensko zdravlje. Flasteri sa frekvencijama, inovativni proizvodi kvantne medicine, su jedan od načina kako možete brzo i jednostavno smanjiti uticaj ksenoestrogena na vaše telo, dostići hormonski balans, a samim tim i uživati u vašoj ženstvenosti.

Flaster Harmony, prirodan način za dostizanje hormonskog balansa

Flaster sa frekvencijama Harmony sadrži kombinaciju frekevencija koje svojim delovanjem podstiču ravnotežu hormona i ublažavaju posledice izazvane hormonskim disbalansom. 
Receptori za hormone u našem telu prepoznaju frekvencije hormona iz flastera i šalju signale da se organizam ponaša kao da su hormoni u potpunom balansu. Flaster Harmony predstavlja najjednostavniji i najbrži način da potpuno prirodno vaše hormone dovedete u stanje ravnoteže, bez korišćenja hormonskih terapija koje znaju da budu preagresivne i da izazovu niz nus pojava.

preparati za hormonski disbalans

Dovoljno je da Harmony flaster zalepite na stomak u predelu oba jajnika ili na područje materice ili na akupunkturne tačke SP6 koje se nalaze na unutrašnjoj strani noge, četiri prsta iznad članka, na obe noge. Flaster se aktivira u dodiru sa telom i njegovo dejstvo na vaše hormone je kontinuirano u periodu od 5 do 10 dana od lepljenja. Nakon što flaster izbledi ili se sam skine, njegovo dejstvo prestaje i možete zalepiti novi flaster Harmony. 

Flaster Harmony je razvijen od strane tima naučnika na čelu sa Dr. Brašovanom i do sada je pomogao mnogim ženama vezano za regulisanje ciklusa, ublažavanje PMS simptoma, balansiranje hormona i u regulisanju simptoma perimenopauze i menopauze. Koriste ga žene i devojke starije od15 godina jer je potpuno bezbedan, jednostavan za korišćenje i prirodan način delovanja na hormone.

Hormoni su kod žena izuzetno važni, ne samo sa stanovišta zdravlja, već i kada su u pitanju osećaj ženstvenosti, zadovoljstva sobom i emocionalna stabilnost. Zašto biste dozvolili da vam sve ovo bude uskraćano, kada vam je jednostavno rešenje u vidu flastera sa frekvencijama na dohvat ruke.

Dovoljno je da odete na naš sajt, već sada poručite flaster Harmony i uživate u svojoj veličanstvenoj ulozi žene.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0