Zarastanje rana: Ubrzajte oporavak posle hirurške intervencije

zarastanje rana na koži

Zarastanje rana je proces regeneracije oštećenih tkiva nakon hirurških intervencija u okviru kojeg se vraća normalna struktura i funkcija kože i okolnih tkiva.

Hirurške intervencije su često neophodnost u rešavanju određenih zdravstvenih problema i sa sobom obavezno donose proces oporavka, koji uključuje i zaceljivanje rane koja je nastala tokom operativnog postupka. Kod većine hirurških intervencija zarastanja rane je ključni faktor koji određuje brzinu i uspešnost oporavka.

A šta to mi možemo da uradimo da ubrzamo i olakšamo taj proces?

Proces zarastanja rane posle operacije

Nakon hirurške intervencije proces zarastanja rane ima svoje faze. I važno je da se sa njima upoznamo i razumemo da oporavak teče kako treba.

Zarastanje rana prolazi kroz faze: homeostaze u kojoj se trombociti grupišu na mestu rane i odnosi se na nastojanje tela da zaustavi krvarenje; inflamacije koja je ključna za čišćenje rane od mikroorganizama i mrtvih ćelija i u kojoj se može javiti oticanje, bol i povećana temperatura na mestu povrede; proliferacije ili regeneracije tkiva, u okviru koje se ćelije vezivnog tkiva podstiču na stvaranje kolagena neophodnog za izgradnju novog tkiva i remodeliranja u kojoj se novoformirano tkivo reorganizuje i jača, površina rane postaje otpornija, stvara se ožiljak i tkivo se prilagođava normalnoj strukturi kože.

Brzo i efikasno zarastanje rane je ključno za potpuni oporavak nakon intervencije, ali isto tako i za vraćanje uobičajenim aktivnostima i obavezama.

Na sam proces zarastanja rana, ali i sve njegove faze pojedinačno utiče dosta različitih faktora, od kojih je većina pod našom direktnom kontrolom, što nam daje opciju da na proces oporavka sami utičemo i ubrzamo ga.

Faktori koji utiču na brzo zarastanje rana 

Kao najvažniji izdvajaju se:

  • Ishrana

U fazi oporavka, za adekvatan rast i obnovu tkiva, izuzetno je bitna ishrana bogata proteinima, vitaminima (posebno vitaminom C i vitaminom A) i mineralima (poput cinka). A preporučljiva je i lagana ishrana, kako telo ne bi gubilo energiju na varenje hrane i usmerilo je na ranu i oporavak.

  • Hidratacija tela

Održavanje tela hidratantnim je posebno važno kod regeneracije tkiva i podrške procesu zarastanja rana. Tokom perioda oporavka trudite se da unosite dovoljno tečnosti u vaš organizam, najbolje vode, jer, između ostalog, na taj način izbacujete i toksine iz organizma koji mogu da uspore proces zarastanja rana.

  • Fizička aktivnost

Svako ko je prošao kroz neku vrstu hirurške intervencije, zna da je kretanje (u granicama prihvatljivog) prva od stvari na kojima se insistira. Umerena fizička aktivnost pospešuje cikrulaciju krvi i ubrzava isporuku hranljivih materija i kiseonika do povređenih područja, što može olakšati zarastanje rana. 

  • Ispravna nega rane

Pravilna nega rane uključuje redovno previjanje, čišćenje rane i nanošenje preparata po preporuci lekara. Ukoliko se ovi koraci praktikuju po jasnim uputstvima svakako će zarastanje rane biti brže i lakše.
Tokom perioda oporavka naročito je značajno sprečiti infekcije koje mogu da produže i zakomplikuju period zarastanja rana. Ukoliko primetite neuobičajene pojave na vašoj rani kao što su: povećana osetljivost na dodir, gnoj ili neprijatan miris, reagujte i konsultujte se sa svojim doktorom. Redovno praćenje stanja rane i pravilna nega su ključni za sprečavanje komplikacija i postizanje brzog oporavka posle operacije.

zarastanje rana na koži

Kao što nije svaka operacija podjednako složena i teška, tako ni sve rane nisu iste sa stanovišta oporavka. Ono što je dobro znati je da postoje rane koje zahtevaju vreme i dodatni napor da bi se zecelile.

Rane koje teže zarastaju

Među ranama koje zahtevaju dosta vremena, dodatnu negu i pomoć da zarastu ubrajaju se: duboke rane, koje prodiru u tkivo poput posekotina ili ubodnih rana, i njihovo zarastanje zahteva više vremena da se formira novo tkivo i ožiljak; hronične rane, koje ne zarastaju uobičajenom brzinom ili se ponavljaju, kao na primer čirevi na koži kod osoba sa dijabetesom ili rane koje se javljaju kod osoba koje predugo leže zbog nepokretnosti; rane kod pušača, kojima pušenje može smanjiti cirkulaciju krvi i oštetiti krvne sudove, što može usporiti zarastanje rana i otežati oporavak; rane kod starijih osoba, čije telo ima smanjenu sposobnost regeneracije tkiva; rane na delovima tela sa lošom cirkulacijom, poput stopala ili potkolenice, mogu imati poteškoća u zarastanju jer imaju manji dotok hranljivih materija i kiseonika i otvorene hirurške rane koje su umesto zatvaranja šavovima ili lepkom ostavljene otvorene, mogu imati poteškoća u zarastanju zbog povećanog rizika od infekcije i usporenog procesa regeneracije tkiva.

Svim ovim vrstama rana je važno pružiti odgovarajuću negu i pratiti ih pažljivo kako bi se sprečile komplikacije i ubrzao proces zarastanja.

Kod svakog oporavka tela nakon izlaganja traumi kakva je operacija, potrebno je vratiti ga u optimalno stanje što pre. Podršku u tome mogu vam pružiti Biofield Care flasteri sa frekvencijama. Flasteri sa frekvencijama su inovativni proizvodi kvantne medicine čijom primenom možemo uskladiti energiju našeg tela i popraviti svoje zdravlje i vitalnost. A kada su u pitanju rane i njihovo zarastanje, koriste se Recovery flasteri sa frekvencijama.

Kako vam flasteri sa frekvencijama Recovery mogu pomoći kod bržeg zarastanja rana

upala zglobova lekovi, simptomi alergije na ambroziju, Zarastanje rana nakon operacije

Flasteri sa frekvencijama Recovery sadrže kombinaciju frekvencija koje stimulišu i ubrzavaju proces samoisceljenja tela  i ublažavaju i uklanjaju energetske blokade u organizmu u vidu bolova i upala. 

Lepe se na kožu baš na mestu bolova i upala, a kada je u pitanju rana, važno je zalepiti ih u njenoj neposrednoj blizini, nikada direktno na ranu. Frekvencije iz flastera se aktiviraju u dodiru sa kožom. Ćelije organizma reaguju na frekvencije, ulaze u rezonancu sa frekvencijama sa flastera i na taj način se vraćaju u svoje optimalno stanje, neophodno za sve vrste oporavka. 
Frekvencije iz flastera Recovery podstiču cirkulaciju i obnavljanje tkiva i odličan su izbor kada je zarastanje rana u pitanju. Njihovu delotvornost potvrdilo je istraživanje rađeno na Katedri za biologiju, Univerziteta u Misuriju, kao i mnogobrojna iskustva korisnika koji su koristeći Recovery flastere značajno ubrzali svoj postoperativni period.

zarastanje rana nakon preloma

Prednost Recovery flastera u periodu zarastanja rana je njihova vrlo jednostavna upotreba. Dovoljno je zalepiti jedan ili više flastera u blizini rane. Deluju u kontinuitetu 5 do 10 dana na proces oporavka okolnog tkiva i epitelizaciju. Posle toga se sami skidaju i ukoliko proces oporavka nije završen, potrebno je zalepiti nove. U slučaju kompleksnih intervencija preporučuje se postavljanje više flastera u blizini rane i korišćenje od nekoliko nedelja za optimalne rezultate. 

Flasteri sa frekvencijama Recovery ne sadrže hemijske supstance koje putem kože prodiru u organizam i vrlo se uspešno kombinuju sa drugim terapijama bez bojazni od neželjenih efekata. Idealni su za osobe sa osetljivim želucem kojima klasične terapije lekovima smetaju i donose tegobe.
U slučaju da se pripremate za neku od hirurških intervencija ili ste u procesu oporavka, ubrzajte svoje ozdravljenje uz pomoć Recovery flastera sa frekvencijama. Poručuju se lako na online shopu i donose olakšanje bolova i stimulisanje zarastanja rana.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0