Upala zglobova: Vodič za zdravlje vaših zglobova

upala zglobova simptomi

Upala zglobova, poznata i kao artritis, predstavlja neprijatno fizičko stanje praćeno nizom simptoma, nastalo kao rezultat upalnih procesa u jednom ili više zglobova u telu.

Zglobovi su nevidljiva karika i deo našeg tela koji nam omogućava toliko toga, počev od hodanja, trčanja, savijanja pa sve do sposobnosti da se nosimo sa svakodnevnim izazovima. Međutim, kada dođe do upale zglobova, ova lakoća svakodnevnice i obavljanje osnovnih aktivnosti postaje bolna realnost koja može značajno uticati na naše živote. 

Fleksibilnost tela, jednostavnost i sloboda pokreta koje uzimamo kao podrazumevane, sa upalom zglobova postaju izazovi sa kojima se celodnevno suočavamo, tražeći način da ih prevaziđemo. Ne smemo zanemariti ni to da zdravi zglobovi ne samo da omogućavaju bezbolno kretanje, već i podržavaju opšte zdravlje organizma. 

Shvatanje značaja zglobova, razumevanje uzroka, simptoma i načina na koji se ispoljava upala zglobova, ključni su za prevenciju i pravovremeno lečenje.

Zbog čega dolazi do upale zglobova

Zglobovi su mesta gde se dve kosti sreću i omogućavaju pokrete tela. Upala zglobova se može javiti iz više razloga i može zahvatiti različite delove tela. 

Među naučestalije razloge upale zglobova ubrajaju se:

 • Povrede

Razne fizičke povrede kao što su lomljenje kostiju na različitim delovima tela, istegnuća ili baš povrede zglobova su glavni razlozi upala zglobova. Ukoliko nisu adekvatno tretirane, ovakve vrste upala zglobova prouzrokovane povredama, mogu da pređu u hronične ili one koje se javljaju s vremena na vreme, najčešće pod opterećenjem zgloba koji je povređen.

 • Osteoartritis

Ili oštećenje hrskavice je jedan od glavnih razloga upale zglobova koji nastaje kada hrskavica koja oblaže zglobove postane oštećena i istrošena tokom vremena. Kao rezultat oštećenja hrskavice, kosti mogu da se taru jedna o drugu, što uzrokuje bol, oticanje i ograničenje pokreta. Oštećenje hrskavice može da bude posledica starenja, povreda, gojaznosti ili genetskih predispozicija. 

 • Preopterećenje zglobova

Ljudi koji se bave profesionalno sportom ili su aktivni rekreativci, mogu da imaju periodične ili hronične upale zglobova. Ovome u najvećoj meri doprinose ponavljajući pokreti i opterećenost zglobova određenom vrstom pokreta, ili težinom koju prilikom vežbi i sporta koriste.

 • Autoimune bolesti

Kod autoimunih bolesti, imuni sistem greškom napada sopstvene zglobove i okolna tkiva. Primer ovakvog stanja je reumatoidni artritis. Ova vrsta artritisa dovodi do zapaljenja sinovijalne membrane, koja oblaže unutrašnjost zglobova. To može uzrokovati bol, oticanje i oštećenje zglobova.

 • Infekcije

Infekcije zglobova mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama koje dolaze do zgloba i izazvaju zapaljenje. Ovo stanje poznato je kao septički artritis.

 • Hormoni

Hormonske promene, posebno kod žena, mogu uticati na pojavu upala zglobova, posebno tokom trudnoće ili menopauze. Tokom menopauze žene su generalno sklonije oboljenjima kao što je osteoporoza.

Pored navedenih uzroka upale zglobova, neke osobe imaju i genetske predispozicije za razvijanje ovog stanja. Ne smemo zaboraviti ni poremećaje u metaboličkim procesima kao što je giht ili sakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima, koje dovode do pojave upala. Svi oblici upale zglobova se identifikuju kroz simptome koji ih prate. A oni su ujedno i znak kako da reagujemo, bilo kroz terapiju ili odlazak doktoru.

Simptomi upale zglobova

Kao i kod svih vrsta upalnih procesa u našem organizmu, tako i kod upale zglobova simptomi se razlikuju u zavisnosti od našeg opšteg stanja, kondicije samog tela i tipa upale koja nas je zadesila. 

Uobičajeno se upala zglobova ispoljava kroz sledeće simptome:

 • Bol

Uvek kada se pojavi bol u nekom delu tela pa samim tim i u zglobu, za nas je znak da nešto nije u redu. Bol kod upale zglobova može da se javi i u stanju mirovanja, ali je svakako intenzivniji pri pokretima i pokušaju da se zglob pomeri i koristi uobičajeno.

 • Ograničenost pokreta

Zajedno sa bolom dolazi i do ograničenosti u pokretima koje ste do sada pravili sa lakoćom. U zavisnosti koji je zglob u pitanju, smanjena pokretljivost može da bude izraženija i da vas poprilično ogranični u obavljanju svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Tako upala kolena koje je takođe zglob, može da vam oteža dosta uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, penjanje, sedenje ili saginjanje.

 • Utrnulost ili trnjenje

Kod upale zglobova, ponekad se može javiti utrnulost ili trnjenje u zahvaćenim područjima, što može biti posledica pritiska na nervne završetke.

 • Oticanje zglobova

Još jedan od simptoma upale zgloba koji je lako prepoznatljiv i direktno ukazuje da postoji problem u tom delu tela jeste otečenost zglobova. Zglobovi pogođeni upalom obično postaju otečeni zbog nakupljanja tečnosti. Otečeni zglobovi mogu izgledati crveni i topli na dodir što je takođe jedan od jasnih znakova da upala postoji.

 • Umor i ukočenost

Bilo koja ograničenost pokreta, dovodi do iscrpljenosti organizma i osećaja umora, jer se telo konstantno napreže da nadomesti nedostatke koji su se pojavili. Umor je takođe i posledica upalnog procesa u organizmu i pokušaja našeg tela da lokalizuje upalu i da je zaleči. Nekada upale zglobova dovode do ukočenosti dela tela u kome se dešavaju, a istovremeno ukočenost donosi i nesvesno ograničavanje pokreta koji su bolni. Nemogućnost da se namestimo u odgovarajući položaj, može doneti i probleme sa spavanjem i bolove i u ostalim delovima tela zbog ograničene cikrulacije.

Posmatrajući simptome upale zglobova vrlo je jasno koliko ograničenja i neprijatnosti ova vrsta upale može doneti svakome od nas. Jasno je da naši zglobovi zaslužuju našu pažnju i pre nego što se upala desi, jer je uvek bolje sprečiti upalne procese nego rešavati njihove posledice. 

Još jedno pitanje koje često postavljaju svi oni koji su dobili upalu zglobova jeste:

Koliko upala zglobova traje

Trajanje upale zglobova zavisi od vrste upale, ozbiljnosti stanja, terapije koje ste primenili i individualnih faktora kao što su godine, opšte stanje organizma i da li je upala praćena i nekim dodatnim povredama. Upravo po vremenu trajanja i razlikujemo:

Akutne upale zglobova

Akutna upala zglobova može se javiti iznenada i obično traje kratko, od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kao pratilac određenih virusnih infekcija javljaju se upale zglobova koje traju koliko i recimo grip. Isti slučaj je i sa reaktivnim artritisom koji nastaje nakon infekcije ždrela streptokokama.

Hronične upale zglobova

Hronična upala zglobova karakteriše se dugim trajanjem i oseća se često mesecima ili godinama. Reumatoidni artritis, lupus i osteoartritis su primeri stanja koja mogu izazvati hroničnu upalu. 

Epi-zapaljenje zglobova

Ovo su upale zglobova koje se javljaju periodično i u epizodama sa periodima pogoršanja i poboljšanja. Ovakva stanja mogu da budu i pratilac hroničnih upala, gde se u jednom trenutku osećate odlično i skoro bez simptoma, a već u drugom vam se stanje pogoršava.

Jasno je da upale zglobova u mnogome jesu individualne, određene načinom na koji ih doživljavamo, kao i time koliko se bavimo preventivnim merama i koliko smo uložili napora da prevaziđemo stanja koja su dovela do upala. Uobičajeno su terapije za upale zglobova duge, zahtevaju dosta posvećenosti i vašeg vremena.

Flasteri sa frekvencijama vam mogu pomoći kod upale zglobova na prirodan, jednostavan i lak način. 

Flaster sa frekvencijama Recovery – pomoć kod upale zglobova 

Flaster sa frekvencijama Recovery može pomoći kod svih vrsta upalnih procesa, uključujući i upale zglobova. Recovery flaster sadrži kombinaciju frekvencija koje svojim delovanjem otklanjaju energetske blokade u telu koje su glavni uzročnici upala i bolova. Deluje tako što podstiče prirodan proces samoisceljenja organizma, jača imunološki sistem i ubrzava oporavak.

upala zglobova šake

Recovery flasteri sa frekvencijama su inovativni proizvodi kvantne medicine nastali kao spoj nanotehnologije i medicine koji olakšavaju upotrebu frekvencija u svrhe ublažavanja upala i bolova u telu. Koriste se vrlo jednostavno, lepljenjem na mesto upale. Ukoliko je problem veći, potrebno je nalepiti nekoliko flastera u isto vreme na mesto upale i bola i pobrinuti se za što veći unos vode. Flasteri deluju sve vreme dok su zalepljeni za telo, uobičajeno 5 do 10 dana, a posle toga je moguće zalepiti nove.

Pored toga što su jednostavni za korišćenje, flasteri sa frekvencijama su potpuno prirodan proizvod bez bilo kakvih negativnih efekata. Takođe su kao terapija idealni za ljude sa osetljivim želucem kojima je konvencionalna terapija nekada neprihvatljiva. Flasteri sa frekvencijama štede vaše vreme i energiju, jer su za razliku od većine drugih terapija, vrlo prijemčivi za korišćenje.

Sa velikim uspehom ih koriste i sportisti kojima su zglobovi pod konstantnim opterećenjem, ne samo za ublažavanje upala zglobova i svakodnevnih bolova, već i za postizanje boljih sportskih performansi. Terapije frekvencijama su najbrži način za oporavak i regeneraciju povređenih tkiva i osnova su i klasične fizioterapije.

upala zglobova lekovi

Naše telo uvek zaslužuje najbolje, a mi verujemo da flasteri sa frekvencijama donose našem telu upravo najbolje. Nemojte odlagati da se bavite svojim zglobovima i pre nego što dođe do upale. Recovery flasteri su odličan način prevencije, a i tretiranja problema sa zglobovima. 
Kao što su jednostavni za korišćenje, isto tako jednostavno možete i doći do njih. Dovoljno je da posetite naš sajt i naručite flaster Recovery već sada. Ili ih kupite u nekoj od Lilly apoteka.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0