Upala mišića nakon treninga: Kako je se osloboditi i povećati performanse

upala mišića simptomi

Upala mišića nakon treninga česta je posledica intenzivnih, dugih i učestalih fizičkih aktivnosti, bilo da je reč o profesionalnom bavljenju sportom ili rekreaciji. 

Istina je da upala mišića može svakome od nas da se desi, naročito kada se nakon duge pauze vratimo nekom obliku fizičkog napora i aktivnosti. Takođe, može da bude i posledica fizičkog rada, koji je uključivao veću grupu pokreta i mišića koja je za nas neuobičajena, ali i kao rezultat duge šetnje ili plivanja, naročito nakon dugotrajnog perioda mirovanja. 

Upala mišića je zapravo prirodna reakcija našeg tela na opterećenje kojem je telo izloženo i javlja se u vidu bola ili grčenja, kao odgovor tela na stres kojem su mišići bili izloženi.

Bez obzira što je prirodna reakcija, to ne znači da nije potencijalno opasna i da ne može ostaviti negativne posledice na naše telo. Početnike u vežbanju ili bavljenju nekim sportom može obeshrabriti da nastave sa treninzima, a kod profesionalnih sportista smanjuje performanse i u dužem periodu dovodi do učestalih povreda mišićnog tkiva. 

U koju god grupu da spadate upali mišića treba da pristupite savesno i da je što pre tretirate.

Zašto nastaje upala mišića nakon treninga

Upala mišića nakon treninga je rezultat hemijskih i bioloških promena u mišićnim vlaknima i okolnim tkivima do kojih je došlo tokom intenzivne fizičke aktivnosti.

Kao najučestaliji razlozi za upalu mišića navode se:

Nastanak mikropovreda u mišićnim vlaknima

Intenzivni treninzi i fizički napor prouzrukuju mikropovrede kao odgovor na opterećenje koje nije uobičajeno za mišiće. Pretežno se javljaju prilikom kontrakcija mišića koje se događaju kada se mišić izdužuje pod opterećenjem. Jedan od načina da se spreči ova pojava jeste i zagrevanje pre treninga, koje se uobičajeno i sastoji od vežbi istezanja i laganog zagrevanja mišićnog tkiva.

Akumulacija mlečne kiseline

Dinamični i snažni treninzi dovode do sakupljanja mlečne kiseline u mišićima. Mlečna kiselina, poznata i kao laktat, često je povezana s osećajem umora i bolova u mišićima tokom i nakon napornog treninga. Za sprečavanje negativnog uticaja mlečne kiseline na mišiće i telo, uobičajeno se pravi strategija kombinovanja vežbi, kako bi tokom manje intenzivnih vežbi telo imalo prostor za razgradnju mlečne kiseline bez prouzrokovanja upala i umora.

Oksidativni stres

Fizički napor dovodi do povećane proizvodnje slobodnih radikala u mišićima, što može izazvati oksidativni stres. Telo ne uspeva toliko brzo da neutralizuje uticaj ovih slobodnih radikala, što dovodi do upala. Taj stres pokreće lančanu reakciju koja se ispoljava tako što upalni proces stvara nove slobodne radikale, koji dodatno pojačavaju upalu i vrlo brzo dolazi do osećaja umora.

Povećanje protoka krvi

Kao reakcija našeg tela na upalni proces koji je zahvatio mišić, dolazi do povećanog protoka i cirkulacije krvi upravo ka mestu upale. Ovaj povećani dotok krvi dovodi do oticanja i povećanja temperature u zahvaćenom području, što su prateće pojave upale mišića. 

Tokom bilo kog upalnog procesa u našem organizmu, pa samim tim i kod upale mišića, naš imuni sistem reaguje tako što nastoji da podstakne proces samoobnavljana i ozdravljenja. U zavisnosti od intenziteta upalnog procesa odgovor imunog sistema može trenutno dovesti do pojave dodatnih simptoma upale, dok se telo ne vrati u stanje ravnoteže.

Koliko je intenzivna upala mišića, možete prepoznati kroz simptome koji je najčešće prate.

Kako prepoznati upalu mišića

Verujemo da je ovo izuzetno lako, naročito onima koji se bave sportom ili redovno treniraju, ali i onima koji se prvi put susreću sa upalom mišića, jer je prate simptomi koje je teško ignorisati. Prepoznavanje simptoma omogućava pravovremenu reakciju i sprečavanje ozbiljnijih posledica upalnih procesa, a profesionalnim sportistima prevazilaženje težih fizičkih povreda. 

Tri osnovna simptoma upale mišića uključuju:

  • Bol

Intenzitet i način ispoljavanja bola nakon treninga varira od osobe do osobe, kao i od komplikovanosti vežbi koje ste praktikovali. Nekada imate utisak da vas boli celo telo, nekada vam je teško da hodate, sednete ili da podignete ruke. Bol nakon treninga se ispoljava kao tup ili oštar mišićni bol i često je praćen osećajem napetosti i osetljivošću na dodir. Ukoliko praktikujete treninge usmerene na određene delove tela, kakvo je vežbanje u teretani za oblikovanje tela, upala mišića nekon treninga se lako lokalizuje, jer je osetite upravo u delu tela koji ste vežbama tretirali. Nemojte da mešate bol od fizičke aktivnosti sa hroničnim bolom od kojeg možda patite, kao što je bol u leđima.

  • Otok

Iako na prvu može izgledati zabrinjavajuće, otok nastaje zbog povećanja protoka krvi koje je reakcija organizma na upalu i pokušaj da vrati mišiće u stanje pre upale. Otok ne bi trebalo da bude izražen već blag do umeren, i često je praćen crvenilom i osećajem topline na mestu otoka. 

  • Smanjenu pokretljivost

Nakon upale mišića možete osećati krutost i smanjenu pokretljivost u određenim delovima tela. Smanjenja pokretljivost javlja se kako u mišićima tako i u zglobovima, naročito kod profesionalnih sportista nakon mečeva ili napornih priprema za takmičenja.

Simptomi upale mišića nakon treninga se najčešće osete ubrzo nakon fizičkog napora, ili u periodu od 1 do 2 dana nakon intenzivnog treninga i mogu postepeno jačati.

Postoji uverenje, naročito izraženo u fitnes zajednici, da je upala mišića pokazatelj da je vaš trening bio efikasan. Ovo mišljenje je naročito zastupljeno kod treninga koji su usmereni na povećanje mišićne mase i takozvano definisanje tela, tačnije pokušaja da mišići na određenim delovima tela budu vidljiviji i izraženi.

Ovo uverenje je pogrešno iz više razloga, a pre svega zbog činjenice da svako različito reaguje na treninge, pa će neko imati intenzivniji osećaj bola i upale nakon treninga, dok druga osoba može proći bez bilo kakvih fizičkih problema nakon treninga. Pretežno je suprotno od ovog stava, jer konstantna i intenzivna upala ukazuje na to da je telo preopterećeno i da mu ne dajete dovoljno vremena za oporavak između treninga ili fizičke aktivnosti. A telo koje nije prošlo kroz proces regeneracije je sklonije povredama i stvaranju dugoročnih problema kao što je smanjena pokretljivost nekog dela tela ili hronični bolovi, naročito u zglobovima.

Za profesionalne sportiste neadekvatan tretman upale mišića smanjuje performanse na sledećim treninzima i iziskuje povećan napor da bi se došlo do željenih rezultata. A dodatni napor opet može da dovede do potencijalno nove upale mišića, čime se ulazi u začaran krug, koji se najčešće završava povredom koja vas trajno može udaljiti od bavljena sportom.

Kada su u pitanju performanse, naročito kod aktivnih sportista, i sprečavanje upala mišića nakon treninga, provereno mogu pomoći flasteri sa frekvencijama.

Kako se osloboditi upale mišića nakon treninga i povećati performanse

Moć frekvencija kod pobošljanja performansi i rezultata su otkrili i neki od vrhunskih sportista, pa su frekvencije postale sastavni deo njihovih treninga i mečeva.

upala mišića lek

Flaster sa frekvencijama Recovery namenjen je svima koji žele da povećaju sportske rezultate i da nesmetano uživaju u fizičkim aktivnostima kroz periodično ili svakodnevno vežbanje. Recovery flaster sadrži kombinaciju frekvencija koje podstiču proces samoisceljenja, što je kod upalnih procesa izuzetno važno

Terapija frekvencijama nije ništa novo, ona je nezaobilazna procedura u fizioterapiji koja se koristi već decenijama kod oporavka nakon povreda, naročito sportskih. Sa Recovery flasterom sa frekvencijama frekvencije su sada lako dostupne svima. Aktiviraju se vrlo jednostavno, lepljenjem na mesto upale ili bola i deluju kontinuirano tokom perioda od 5 do 10 dana. Nakon ovog perioda flaster se sam skida, i jednostavno se po potrebi menja novim.

Vodootporni su i potpuno bezbedni. Nisu transdermalni, što znači da ništa sa flastera ne prodire u kožu, te nemaju baš nikakvih neželjenih efekata. Posebno su dobri za one sa osetljivim želucem, kojima konvencijalne terapije smetaju i izazivaju dodatne tegobe.

Recovery flaster otklanja energetske blokade koje uzrokuju bolove i povrede mišića, kao i zglobova i mekih tkiva. Takođe Recovery pospešuje cirkulaciju i na taj način smanjuje upalne procese i ubrzava oporavak celog tela. 

Pored toga što flaster sa frekvencijama možete koristiti da smanjite upalu mišića nakon treninga, možete ga koristiti i kao prevenciju. 

Kada su sportisti u pitanju, flaster Recovery možete koristiti za povećanje mišićnih performansi u toku važnog meča, tako što ćete dan ranije flaster zalepiti na mišić koji je najopterećeniji
Pored navedenih delovanja, Recovery flasteri postavljeni na aku tačke omogućavaju njihovu kontinuiranu stimulaciju. Kako disanje i protok kiseonika igraju važnu ulogu u postizanju značajnih sportskih rezultata, mnogi ih sportisti za vreme važnih mečeva lepe na tačke LU1 na meridijanu pluća, koje se nalaze između ključne kosti i ramena sa leve i desne strane, i koje pospešuju protok kiseonika, a i na tačke ST36, koje se nalaze 4 prsta ispod kolena sa spoljne strane noge (i leve i desne), za dužu izdržljivost.

upala mišića nogu

Ukoliko se bavite sportom za koji vam je potreban i fokus i koncentracija nemojte oklevati da flaster Recovery iskombinujete sa B.E. Well flasterom i ostvarite rezultate koje želite.
Isprobajte već danas moć flastera sa frekvencijama Recovery i naručite ga na našem online shopu.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0