PMS Simptomi: Kako se nositi sa različitim tegobama PMS-a

sta je pms

Predmenstrualni simptomi (PMS) su nezaobilazni pratilac odraslog života svake žene i čine kombinaciju fizičkih, emocionalnih i psiholoških faktora koji se javljaju pre ciklusa i utiču na njihov svakodnevni život.

PMS simptomi, koji mogu biti praćeni nizom tegoba, javljaju se 1 do 2 nedelje pre menstruacije i u direktnoj su vezi sa hormonskim promenama koje se dešavaju tokom ciklusa. 

Menstrulani ciklus zajedno sa PMS simptomima u mnogome definiše i ukazuje na opšte zdravstveno, kao i stanje reproduktivnog zdravlja svake žene. 

Još jedan značajniji aspekt PMS simptoma jeste da oni utiču na raspoloženje, emocionalne reakcije, komunikaciju ali i produktivnost većine žena, bojeći im svakondevnicu i odnose u periodu njihovog delovanja.

Zbog toga je neophodno razumeti odakle dolaze sva ona osećanja koja ne možemo sebi da objasnimo, nagle promene raspoloženja, misli koje nismo u stanju da kontrolišemo, zajedno sa reakcijama koje su naglašenije, intenzivnije i utiču na naše okruženje.

PMS simptome ne treba ignorisati, treba ih prihvatiti i naučiti koje korake da preduzmemo kako bi ublažile tegobe i pronašle podršku koja nam je potrebna tokom ovog perioda.

Fizički simptomi PMS-a

PMS simptomi se prvo identifikuju kroz niz jasno izraženih fizičkih tegoba kod žena. Fizički simptomi mogu varirati od žene do žene, postoje i žene koje nemaju fizičke tegobe u predmenstrualnom periodu ili su ih iskusile periodično. Ali isto tako postoje i žene čije PMS tegobe potpuno narušavaju sposobnost funkcionisanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti u periodu koji prethodi menstruaciji. 

Najučestaliji fizički PMS simptomi su:

 • Intezivni bolovi u stomaku

Bolovi u donjem delu stomaka su jedan od naučestalijih i najuočljivijih simptoma menstruacije. Oni mogu da se ispoljavaju u različitom intenzitetu i nekada su praćeni grčevima, iznenadnim probadanjem ili jednostavno osećajem nelagodnosti u stomaku. Uobičajeno su znak da će vaš menstrualni ciklus uskoro da počne.

 • Bolovi u leđima

su takođe prateći simptom menstrualnog ciklusa, i pretežno su u pitanju bolovi u donjem delu leđa. Intenzitet ovog bola kod nekih žena može da bude potpuno parališući i da umanjuje pokretljivost.

 • Glavobolja i migrena

Uzimajući u obzir da je menstrualni ciklus u direktnoj vezi sa promenom hormona, glavobolje i migrene su prateće tegobe koje iskusi dosta žena tokom predmenstrualnog perioda.

 • Povećan apetit

Tokom  PMS-a žene imaju izražen apetit i potrebu za određenom hranom pretežno bogatom ugljenim hidratima i šećerima. Međutim nasuprot apetitu postoje i žene koje imaju blagi osećaj mučnine tokom ovog perioda.

 • Nadutost i težina u grudima

Nadutost stomaka takođe je jedan od pratećih fizičkih simptoma PMS-a, koji nastaje između ostalog i zbog zadržavanja vode u ovom periodu. Uporedo sa njim često hormonske promene deluju i na grudi, koje nekada znaju biti i bolne na dodir, naročito dojke. Ne treba da vas iznenadi ni variranje u težini u ovom periodu koje ide i do 2kg u plusu, upravo zbog zadržavanja tečnosti u organizmu.

 • Problemi sa snom

Poremećaj sna i nesanica su takođe prateći simptomi predmenstrualnog perioda kod nekih žena.

Jasno je da većina ovih simptoma narušava svakodnevnicu žena tokom predmenstrualnog perioda i bilo da se javljaju svi, u kombinaciji ili samo neki od njih, njihov uticaj je neosporan.

Promene određenih navika i svesnost u kojoj fazi mesečnog ciklusa se nalazimo može pomoći da držimo neke od ovih simptoma pod kontrolom. Takođe neophodno je osvestiti i jedan drugi aspekt PMS simptoma, a to je njihov uticaj na naše emocije i psihu.

Uticaj PMS-a na emocije i raspoloženje

Podjednako koliko su primetni fizički simptomi PMS-a, toliko je prisutan i njegov uticaj na naše emocije i psihu. Razlika je što ove simptome PMS-a nekada teže primećujemo ili zapadamo u zamku povezivanja ovih stanja sa nezadovoljstvom određenim aspektima našeg života. Da ne bismo konstantno zbunjivale sopstveni um tokom predmenstrualnog perioda, najbolje je da se upoznamo sa svim što ovom perodu možemo da očekujemo.

Kao emotivne i psihičke reakcije u periodu pre menstruacije možete očekivati:

 • Promene raspoloženja

Izražena i oscilirajuća promena raspoloženja, koja je pretežno bez jasnog razloga je nešto što često ispoljavaju žene u predmenstrualnom periodu. Naravno da ovaj simptom PMS-a osećaju i direktno su mu izloženi oni u našem najbližem okruženju. Nekada su promene raspoloženja toliko izražene da donose još jedan simptom PMS-a – depresiju.

 • Depresivna osećanja

Uobičajeno obuhvataju osećaj tuge, gubitak interesovanja za uobičajene svakodnevne aktivnosti, kao i bezvoljnost. Ovi simptomi su različiti od žene do žene, kako po intenzitetu, tako i po načinu ispoljavanja.

 • Razdražljivost

Nepredviđene i nekontrolisane rakcije na uobičajene stvari, nagon ka prepiranju i ljutnji izuzetno su izraženi pre ciklusa kod žena. Većina žena je u ovom periodu plačljiva i lako se rasplače zbog sitnica oko sebe.

 • Pojačana nervoza

Osećaj napetosti i nervoze su takođe prisutni tokom PMS-a. Anksioznost, tj. osećaji neprijatnosti ili strepnje, takođe mogu biti povećani tokom ovog perioda.

 • Loša koncentracija

Nemogućnost fokusiranja i koncentracije još jedan je od simptoma PMS-a koji umanjuje produktivnost u ovom periodu. Loša koncentracija može biti i odraz kombinacije drugih fizičkih i emocionalnih simptoma PMS-a.

Kada na jasne fizičke tegobe, dodamo i emocionalni aspekt PMS-a, svesni smo da je to izuzetno kompleksan period koji utiče na dosta aspekata našeg života. Pored razumevanja, neophodno je i nešto uraditi kako bi se ublažili PMS simptomi i njihov uticaj na nas.

Kako smanjiti negativan uticaj PMS simptoma 

Jedan od najvažnijih i osnovnih načina da vaš menstrualni ciklus držite pod kontrolom i da znate unapred šta da očekujete  tokom PMS-a jeste da ga redovno pratite kroz kalendar menstruacije. Obavezno zabeležite početak i kraj menstruacije, a za početak možete da zapišete i neke od najuočljivijih simptoma koje ste iskusili, kao i to kako ste se osećali pre menstruacije.

Ovo vam može biti od pomoći i kada je u pitanju praćenje vašeg reproduktivnog zdravlja. Intenzitet i način ispoljavanja određenih simptoma može biti dobar pokazatelj da je vreme da se obratite vašem doktoru. 

Najvažnije od svega jeste da prihvatite da tokom ciklusa vaše telo prolazi kroz niz hormonskih promena, da hormoni estrogen i progesteron variraju u ovom periodu i da se posledice ovih varijacija odražavaju kroz fizičke i psihičke promene koje osećate.

menstrualni bolovi

Dobro je znati i da individualne razlike u genetici, zdravstvenom stanju i životnom stilu utiču na to kako žene doživljavaju PMS. Nešto što može biti uobičajen sindrom PMS-a za neku ženu, za vas ne mora i suprotno. Upravo iz ovih razloga ne treba ignorisati bilo koji od simptoma, pod pritiskom okoline i drugačijih iskustava. A pogotovo ne prepuštati se uvreženim mišljenjima da preterujete ili prenaglašavate predmenstrualne simptome. Vaše telo je samo vaše i vi najbolje znate kako se osećate tokom PMS-a.

Osvestite da kada su PMS simptomi i tegobe u pitanju možete i treba da pomognete sebi, a jedan od načina jesu i flasteri sa frekvencijama.

Flaster sa frekvencijama Harmony kao pomoć kod PMS simptoma

Većina PMS simptoma je posledica intenzivnog uticaja hormona koji su u periodu pred menstruaciju i tokom menstruacije izuzetno promenljivi. Jedan od načina za ublažavanje PMS simptoma jeste uspostavljanje hormonske ravnoteže, koja je i prvi uslov dobrog reproduktivnog zdravlja, a i celokupnog zdravlja žena. 

Flaster sa frekvencijama Harmony, osmišljen je upravo da uz pomoć frekvencija deluje na hormone u našem telu tako što ih stimuliše da se vrate u stanje ravnoteže na potpuno prirodan način. 

Uz pomoć flastera sa frekvencijama Harmony moguće je ublažiti i otkloniti simptome PMS-a kao što su:

 • Nadutost stomaka
 • Napetost u grudima
 • Povećan apetit
 • Akne
 • Probleme sa spavanjem
 • Razdražljivost i promene raspoloženja
 • Glavobolju

Flasteri sa frekvencijama deluju tako što se lepe na kožu u vidu privremene tetovaže u predelu materice, jajnika ili na akupunkturne tačke SP6 i menjaju se na nedelju dana. Vodootporni su i deluju konstantno tokom perioda dok su na telu, ne sadrže hormone i ništa iz flastera ne prodire kroz kožu u naše telo, pa su samim tim potpuno bezbedni za korišćenje. Koriste ih devojke od 15 godina starosti i žene različitog uzrasta, i njihova efikasnost u ublažavanju PMS simptoma i menstrualnih tegoba je potvrđena od velikog broja naših korisnica. 

Za dugoročnije rezultate preporučuje se upotreba Harmony flastera od 3 meseca u kontinuitetu. Dok se u slučaju intezivnih bolova u donjem stomaku preporučuje kombinacija sa Recovery flasterima sa frekvencijama koji se lepe direktno na bolna mesta.

Uz pomoć flastera sa frekvencijama Harmony pristupate vašem telu holistički i delujete na celokupan balans organizma, a ne samo na određene simptome povezane sa ciklusom. Upravo je ovo razlog što je flaster Harmony postao saveznik žena koje imaju intenzivne PMS simptome, ali i onih koje pate od neredovnih ciklusa i simptoma menopauze. 
Flaster Harmony može postati i vaš pouzdan partner u ublažavanju simptoma PMS-a i menstrualnih tegoba, dovoljno je da ga naručite na našem sajtu i uživate u vašem ciklusu.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0