Menopauza – simptomi i prirodan način kako da ih ublažite

Menopauza je prirodan proces koji nezaobilazno pogađa svaku ženu i koji nastupa sa prestankom reproduktivnog ciklusa. Iako se direktno povezuju sa prestankom menstruacije, kao najuočljivijim simptomom menopauze, istina je da je ovaj tranzitni period u životu žena dosta kompleksniji.

Menopauza u živote žena donosi kombinaciju simptoma koji počinju sa intenzivnim hormonskim oscilacijama, koje se manifestuju kroz fizičke i emocionalne promene, a zatim nepovratno utiču na celokupno zdravlje žena.

Razumevanje samog procesa menopauze sa svim simptomima koji se mogu javiti je prvi korak ka iznalaženju načina da kroz ovu fazu vašeg života prođete lagodno.

Menopauza – šta treba da znate o njoj

Menopauza, kao što smo već napomenuli, predstavlja normalan biološki proces koji se dešava u ženskom telu od onog trenutka kada se njen reproduktivni ciklus završi i prestane stvaranje jajnih ćelija. Ona je praćena hormonskim promenama jer dolazi do smanjenja ključnih ženskih hormona estrogena i progesterona. 

Smatra se da je menopauza nastupila ukoliko je prošlo ukupno 12 meseci od poslednje menstruacije, što je izuzetno važno znati jer sama menopauza ima svoje faze.

Pretežno ćete naići na podatak da menopauza nastupa između 45 i 55 godine života. Ovo je ipak samo okvirno definisan period kada potencijalno možete osetiti simptome menopauze.

Period pre menopauze, koji se još naziva i perimenopauza, može da počne već u 40-im godinama i da se manifestuje kroz nepravilne menstrualne cikluse (skraćene ili produžene) ili periodične izostanke ciklusa. Uzimajući u obzir da perimenopauzu prate simptomi slični menopauzi, kao što su valunzi, promene raspoloženja i variranje hormona estrogena i progesterona, dobro je proveriti da li je zaista ovo uvod u menopauzu ili hormonski poremećaj uzrokovan drugim faktorima. 

U periodu perimenopauze još uvek možete ostati u drugom stanju bez obzira što imate neredovne cikluse, jer vaše telo i dalje proizvodi jajne ćelije.

Pred ulazak u menopauzu nivo estrogena počinje da pada na minimum, što je uz ostale simptome pokazatelj da se nalazite u dugogodišnjem prelaznom periodu do gašenja funkcije jajnika poznatom i kao klimaktorijum ili klimaks.

Ne smemo zaboraviti ni na prevremenu menopauzu, koja se može javiti usled različitih faktora, kao što su bolesti, intenzivne terapije lečenja ili jednostavno genetika. Prevremenom menopauzom smatra se menopauza koja je nastupila znatno ranije od uobičajenog perioda, u nekim slučajevima i pre 40te, kada telo izgubi reproduktivnu funkciju.

Menopuza kod žena

Iako bi proces ulaska u menopauzu trebao da bude postepen, praćen opadanjem reproduktivnih hormona koji nastupa već tokom kasnih 30-tih i intenzivira se u 40-im, istina je da je on različit od slučaja do slučaja.

Tako neke žene i ne osete simptome menopauze i njihov uticaj, dok na druge deluje poput uragana koji se sručio na sve aspekte njihovog života. 

Simptomi menopauze su najintenzivniji upravo kada ona nastupi, a u periodu postmenopauze očekuje se pad njihovog intenziteta kroz smirivanje hormonskih promena.

Glavni simptomi menopauze

Činjenica je da možete imati samo neke od simptoma, ne sve. A svakako intenzitet, učestalost i kombinacija simptoma daće vam jasan znak da li je u pitanju menopauza. Na vama je samo da ih prepoznate.

Najčešći simptomi menopauze su:

Promena raspoloženja

Iako su promene raspoloženja onaj simptom koji možete povezati sa dosta različitih faktora, kada je reč o menopauzi, razliku pravi intenzitet promene i nemogućnost da se kontroliše.

Uticaj fluktuacije hormona na raspoloženje žena nije ništa novo, prisutno je i tokom PMS-a, ali u ovom slučaju zna da ode dalje od razdražljivosti – u anksioznost, ili u nekim slučajevima i u depresiju.

Valunzi i noćno znojenje

Valunzi su nagli napadi toplote koji se šire po telu i mogu biti praćeni nekontrolisanim znojenjem. Intenzitet valunga nekada može biti takav da izazove vrtoglavicu. Svakako ovo je jedan od najuznemirujućih simptoma za većinu žena, jer može da se pojavi bilo kada i da izazove niz neprijatnosti za ženu. Valunge prate talasi neizmenične toplote i hladnoće po licu, vratu i glavi koji stvaraju osećaj preznojavanja sličan onom koji imamo tokom groznice i visokih temperatura.

Nesanica i problemi sa spavanjem

Pojava problema sa spavanjem može da bude rezultat i drugih simptoma, kao što je noćno znojenje ili učestale promene raspoloženja. Svakako da nesanica povratno negativno utiče na vaš organizam i pojačava iscrpljenost, a samim tim i razdražljivost i sposobnost obavljanja svakodnevnih obaveza. Nesanici može doprineti i učestala potreba za mokrenjem koja je takođe jedna od pojava tokom menopauze.

Fizičke promene

Jedna od najučestalijih i prvih promena tokom menopauze jeste usporavanje metabolizma i dobijanje na težini. Uporedo sa njom vidljive su i druge fizičke promene kao što je suvoća kože i gubljenje njene elastičnosti. Kosa počinje da se istanjuje i proređuje. Takođe primetan je i gubitak vitalnosti i jedrine celog tela, naročito primetan kada su grudi u pitanju.

Estrogen i njegov gubitak smatraju se glavnim krivcem svih vidljivih promena na ženskom telu tokom menopauze, i jasno je da je potrebno dosta napora i vremena da se telo održi u formi.

Smanjena seksualna želja 

Tokom menopauze javljaju se simptomi kao što je suvoća vagine, neprijatan svrab i bolan odnos, što sve utiče na smanjenje seksualne želje. Pored jasnih fizičkih simptoma, na smanjenje seksualne želje utiče i emocionalno stanje kao i gubitak samopouzdanja usled vidljivih promena na telu žene.

Poremećaj pažnje i koncentracije

Rasejanost, gubitak pamćenja i zaboravnost su takođe neki od psiholoških problema sa kojima se susreću žene u menopauzi.

Rani simptomi menopauze mogu da uključe i obilnije menstruacije, koje su prećene preosetljivošću dojki i pojačanim PMS-om. Učestale urinarne infekcije se isto javljaju tokom ovog perioda i nastavljaju se kroz celu menopauzu.

Menopauza postepeno narušava zdravlje žena i donosi često bolesti kardiovaskularnog sistema, kao što je povišen krvni pritisak i drugi vaskularni probemi. A skoro kao redovan pratilac menopauze javlja se i osteoporoza i problemi sa zglobovima, kukovima i ostalim delovima tela.

Poznavanje svih ovih simptoma nije neophodno samo da biste znali da prepoznate kada vam ovo životno doba pokuca na vrata. Iznad svega treba da nađete način da prolazak kroz perimenopauzu i život u menopauzi provedete vitalni i zdravi.

Kako ublažiti simptome menopauze prirodnim putem

Uzimajući u obzir da je menopauza jedno novo razdoblje vašeg života, njemu treba i pristupiti na nov način. Sve ono što možete da učinite za vaše telo, računajući i nove životne navike je poželjno. To može da uključi zdraviju ishranu, vežbanje ali i brigu o mentalnom zdravlju.

Kada je reč o proizvodima namenjenim ženama u menopauzi, kojih je svakog dana sve više u ponudi, sa njima treba biti obazriv. Većina tretmana koje se preporučuju u menopauzi su hormonske terapije bazirane na dodacima estrogena i progesterona. Ovakve terapije nose i izvesne rizike i dok rešavaju jedan problem mogu prouzrokovati druge.

Perimenopuza simptomi

Zahvaljujući medicini i tehnologiji koje se stalno razvijaju i donose drugačije pristupe našem telu na hormonski disbalans možete uticati na prirodan način bez dodatnih neželjenih posledica. Jedan potpuno novi proizvod koji se pojavio i postao miljenik žena u menopauzi jesu flasteri sa frekvencijama, tačnije Harmony flaster i on vam omogućava upravo to.

Flaster sa frekvencijama Harmony je inovativni proizvod kvantne medicine koji je namenjen uspostavljanju hormonskog balansa, a samim tim i očuvanju ženskog zdravlja tokom menopauze. 

Za vas koji niste upoznati sa flasterima sa frekvencijama, oni se baziraju na ideji da svaka ćelija našeg organizma ima svoju idealnu frekvenciju, koja se narušava delovanjem raznih faktora iz našeg okruženja ili našim emocijama. Kada se naruše frekvencije u našem organizmu dolazi do poremećaja u njegovom funkcionisanju. Flasteri sa frekvencijama deluju tako što organizam vraćaju u stanje ravnoteže, ublažavajući i otklanjajući probleme i tegobe koje osećamo. 

Tako i Harmony flaster sa frekvencijama sadrži kombinaciju frekvencija koje stimulišu hormonski sistem žena da se vrati u ravnotežu. Ono što je dobro jeste da frekvencije flastera Harmony deluju na receptore, što znači da ne povećavaju ili smanjuju nivoe hormona, već receptorima šalju frekvencije hormona u ravnoteži i na taj način otklanjaju sve simptome hormonske neravnoteže. To je potpuno prirodan način ublažavanja i otklanjanja simptoma menopauze.

Harmony flasteri sa frekvencijama se koriste vrlo jednostavno, tako što se lepe na telo u vidu privremene tetovaže. Lepe se na stomak u predelu jajnika ili na akunpukturne tačke SP6 koje se nalaze na 4 prsta iznad članka sa unutrašnje strane noge. Flasteri deluju 5 do 10 dana, i ono što je najbitnije ne sadrži hormone, već stabilizuju reakciju organizma na postojeće hormone u organizmu žene.

Flasteri sa frekvencijama Harmony postali su saveznici velikog broja žena u borbi protiv neprijatnih simptoma menopauze, jer su uz pomoć njih ponovo počele da uživaju u svakodnevnom životu. Žene im daju prednost zbog lakog korišćenja jer u toku dana ne moraju da razmišljaju da li su uzele terapiju ili ne, činjenice da se na ovaj način izbegavaju hormonske terapije, i da se pozitivni efekti uticaja na simptome menopauze osećaju vrlo brzo.

Dobro je znati da Harmony flaster sa frekvencijama možete kombinovati i sa B.E. Well flasterom koji pruža podršku radu nervnog sistema, opušta i umiruje.


Naručite flaster sa frekvencijama Harmony na web shopu ili putem telefona i nežno prođite kroz ovaj životni ciklus.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0