Emocije i njihov uticaj na naše fizičko zdravlje

emocionalna inteligencija

Ljudi su bića emocija, verovatno ste već negde čuli ovu rečenicu. I kada zastanemo i malo razmislimo o tome, priznajemo sebi da je zaista tako.

Emocije nas prate kroz život od prvog dana, oblikujući ga shodno načinu na koji ih osećamo, ispoljavamo i koliko uspevamo da upravljamo njima. Ne prođe ni jedan dan a da se u njemu nisu smenila osećanja radosti, ljutnje, straha, uznemirenosti, tuge ili ljubavi.

Čak i naše fizičke nelagodnosti, tegobe ili bolesti ispoljavamo putem emocija, a naročito naša stanja uma. Emocije i jesu psihološke reakcije koje se javljaju kao odgovor na određene stimulanse ili događaje kojima smo izloženi.

Koliko emocije na neki način boje i definišu naš doživljaj sveta i stvarnosti oko nas, toliko utiču i na naše fizičko zdravlje kroz vezu uma i tela koja je neosporna. Razumevanje emocija može početi upravo od shvatanja psihološkog ili kognitivnog i fizičkog aspekta naših osećanja.

Kognitivni i fizički aspekti emocija

Kognitivni ili misaoni apekt naših emocija ogleda se kroz naše misli, percepciju  i interpretaciju onoga što nas okružuje i šta nam se dešava.

Osećanja zadovoljstva i ispunjenosti mogu nam tako pomoći da lakše obavljamo svakodnevne aktivnosti, završavamo obaveze ili da drugačije reagujemo na izazove sa kojima se susrećemo. Nasuprot tome ako smo tužni, nezadovoljni ili imamo osećaj unutrašnje neispunjenosti, svet oko sebe gledaćemo neprijateljski i sa podozrenjem, čineći da nam sve što radimo postane besmisleno i teško.

Upravo u misaonom aspektu emocija leži mogućnost da emocijama upravljamo, kako bismo sprečili da nam potencijalno negativne emocije otežavaju život. 

Fizički aspekt emocija ogleda se u promenama koje se dešavaju u našem telu pod naletom emocija. 

Tako uzbuđenje ili strah mogu izazvati ubrzano kucanje srca, brzo disanje, povećanje nivoa adrenalina i druge fizičke reakcije. Potisnute emocije često dovode i do neobjašnjivih fizičkih bolova i osećaja tegobe naročito u predelu vrata, ramena ili bolova u stomaku. Glavobolje su takođe naša česta reakcija na potisnute i nagomilane negativne emocije.

Upravo su ove fizičke rekacije našeg tela na ono što osećamo, pokazatelj koliko jako emocije utiču na nas i koliko izloženost negativnim emocijama u dužem periodu može dovesti do poremećaja u funkcionisanju našeg organizma.

Emocije i fizičko zdravlje

Uticaj emocija na fizičko zdravlje se više i ne dovodi u pitanje, čemu svedoče razna istraživanja i novi pristupi u medicini koji se duboko oslanjaju na holistički pristup u tretiranju bolesti. Pitanje je samo kako i u kojoj meri naš um i emocije, kao način na koji ispoljavamo to što se u umu dešava, utiču na naš organizam.

Jedan od najočiglednijih uticaja emocija na naš organizam ogleda se kroz stres i njegove prateće pojave koje svakodnevno doživljavamo. Stres, kao neizbežan deo života, može imati snažan uticaj na naše organe i imunološki sistem. Kada smo izloženi stresu, telo reaguje, a te reakcije se ispoljavaju kroz promene u kardiovaskularnom sistemu, povećanom nivou šećera u krvi, napetosti u mišićima i smanjenoj efikasnosti imunog sistema. Ovaj lanac fizioloških promena može dugoročno uticati na rad organa i učiniti nas podložnim različitim oboljenjima.

Kada emocionalni disbalans postane hroničan, dugoročni efekti na opšte zdravstveno stanje postaju još značajniji. Osobe koje se suočavaju sa stalnim emocionalnim stresom imaju veći rizik od oboljenja srca, digestivnih problema, poremećaja spavanja i drugih oboljenja.

Emocionalni disbalans takođe može usporiti procese ozdravljenja i oporavka od bolesti ili povreda, dok istovremeno smanjuje sposobnost tela da efikasno reaguje na infekcije. Učestale, čak i bezazlene bolesti kao što su prehlade i respiratorne infekcije, mogu biti pokazatelj da smo u emocionalnom neskladu.

Naravno da emocije ne utiču isto na sve nas, a razlika u uticaju je primetna i između muškaraca i žena. Žene pod uticajem hormona proživljavaju različite emocije, a sa druge strane iste te emocije deluju povratno na hormone.

Uticaj emocija na hormone

Uticaj emocija na hormone kod žena je kompleksan proces koji uključuje i funkcionisanje endokrinog sistema. Hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih aspekata ženskog zdravlja, uključujući menstrualni ciklus, plodnost, trudnoću, emocionalno blagostanje i još mnogo toga.

Hroničan emocionalni stres može imati ozbiljan uticaj na endokrini sistem, odnosno sistem žlezda koje luče hormone direktno u krvotok. Emocionalni stres ili izloženost negativnim osećanjima, izazivaju porast hormona kortizola, što može da utiče na nivoe hormona estrogena i progesterona. Estrogen i progesteron su ključni hormoni za pravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema, a samim tim i ženskog zdravlja. Disbalans hormona može se ispoljiti poremećajima menstrualnog ciklusa, a u nekim slučajevima čak i prestankom ovulacije.

Nevezano za hormone, a u zavisnosti od toga na koji način su se nosile sa emocijama ranije u životu, tokom menopauze se žene mogu suočavati sa burnim reakcijama, gubitkom strpljenja ili strahovima. S druge strane, zbog fluktuacije hormona u periodu menopauze mogu biti izražena emocionalna stanja kao što su promene raspoloženja, anksioznost ili depresija. 

Na ovaj način se vrlo često ulazi u začaran krug kod žena u kojem emocije utiču na hormone, a disbalans hormona se povratno ogleda u intenzivnom ispoljavanju različitih emotivnih reakcija.

Sve navedeno možemo izbeći ukoliko uspemo da emocije usmerimo da rade za nas i da ih održimo u ravnoteži. Jedan od načina na koji to možemo postići je i upotrebom flastera sa frekvenijama, koji svojim delovanjem upravo uspostavljaju balansa u organizmu kroz delovanje na njegov emocionalni i fizički aspekt.

Kako upravljati emocijama i očuvati fizičko zdravlje

Iako o metodama upravljanja emocijama slušamo sa svih strana, u savremenom svetu koji nam ne ostavlja dovoljno vremena za brigu o sebi, te metode mogu da budu teško primenljive.

Otuda medicina, holistički pristup zdravlju, kao i razvoj tehnologije donose novine u vidu flastera s frekvencijama koji nam olakšavaju usklađivanje uma i tela.
Kada su u pitanju emocije i njihovo ispoljavanje u vidu promena raspoloženja, anksioznih stanja i nervoze, koriste se B.E. Well flasteri sa frekvencijama. B.E. Well svojim frkevencijama unapređuje rad nervnog sistema, vraća ga u stanje ravnoteže i na taj način nam donosi mir, spokoj i stabilno raspoloženje.

kako kontrolisati emocije

Flaster B.E. Well se jako lepo kombinuje sa flasterom sa frekvencijama Harmony, čije frekvencije uspostavljaju ravnotežu hormonskog sistema žena. Hormonski balans je ključ zdravlja kod žena ali isto tako i preduslov emocionalne stabilnosti. Harmony flaster se pokazao izuzetno efikasnim u ublažavanju svih problema koji se vezuju za hormonski disbalans, kao što su bolne menstruacije ili neredovan ciklus, izražen PMS ili promenljivo raspoloženje, kao i kod svih simptoma perimenopauze i menopauze.

Za vas kojima emocije izazivaju energetske blokade u telu u vidu bolova ili upala, osmišljen je flaster Recovery koji podstiče proces samoisceljenja. Uzimajući u obzir da se bol često oseća u tačkama na našem telu u kojima nam se blokiraju emocije ili nismo u stanju da ih ispoljimo, flaster Recovery otklanjajući energetske blokade podstiče protok energije kroz telo, pa samim tim i oslobađanje blokiranih emocija. 

Za postizanje hormonske, emocionalne i energetske ravnoteže u telu preporučuje se kombinacija flastera sa frekvencijama u zavisnosti od fizičkih simptoma koje osećate. 

Flasteri sa frekvencijama su izuzetno jednostavni za korišćenje, imaju kontinuirano dejstvo na organizam od 5 do 10 dana koliko ostaju na telu, vodootporni su i ne izazivaju nikakve nus pojave. 

Ne odgađajte bavljenje svojim emocijama. Isprobajte flastere sa frekvencijama i njihov proveren pozitivan uticaj na naš celokupan organizam.
Sve što vas deli od emotivnog mira i balansa jeste par klikova na našem online shopu, na kojem možete pronaći flastere sa frekvencijama.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0