Depresija: Izborite se sa depresijom u menopauzi

depresija simptomi kod žena

Depresija kod žena se javlja u različitim životnim dobima i dosta je učestalija u odnosu na muškarce. Statistika potvrđuje da svaka četvrta žena bar jednom u životu prolazi kroz određene simptome depresije i da je taj broj dva puta veći u odnosu na muškarce.

U menopauzi žene postaju podložnije depresiji, što se objašnjava samom kompleksnošću ovog životnog perioda i psihofizičkih simptoma koji ga prate.

Dok smo orijentisani na rešavanje fizičkih tegoba koje prate menopauzu, kao što su valunzi, znojenje, izostanak menstruacije, promene u izgledu, bolovi u kostima i drugi simptomi, zaboravljamo na našu psihu.

U trenutku kada nas tokom menopauze ipak preplave različita osećanja, promene raspoloženja, umor i gubitak interesovanja, vreme je da se zapitamo da li je depresija zakucala i na naša vrata.

A ono što je još važnije, da nađemo način kako da ublažimo njene simptome i da ovo životno doba dočekamo i ispratimo sa osmehom.

Zašto dolazi do depresije u menopauzi

Depresija predstavlja psihološki poremećaj koji se ispoljava u vidu intenzivnih negativnih osećanja kao što su tuga, bezvoljnost, usamljenost, razočarenje, strah i bespomoćnost. Ovakva depresivna osećanja koja se naizmenično smenjuju znaju da budu iscrpljujuća i da utiču na način na koji osoba misli, oseća i nosi se sa svakodnevnim životom. 

Kada govorimo o razlozima nastanka depresije tokom menopauze, veliku ulogu igraju hormoni i njihova promena koja se kod žena odvija tokom ovog perioda. Međutim, depresija u ovom dobu je najčešće kombinacija bioloških, hormonskih, psiholoških i socijalnih elemenata. 

Hormonske promene

Menopauza je dominantno praćena smanjenjem hormona progesterona i estrogena. Ova dva ženska hormona, pored toga što regulišu menstruaciju i imaju uticaj na izgled ženskog tela, kože i kose, bitni su i sa aspekta emocionalnog i mentalnog zdravlja žena. Tako pad estrogena igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i emocionalnog blagostanja. Fluktuacije nivoa estrogena tokom menopauze mogu uticati na neurotransmitere u mozgu, što dovodi do emocionalnih promena i moguće pojave određenih simptoma depresije.

Fizički simptomi koji prate menopauzu

Ovo životno doba kod žena donosi niz nekontrolisanih, i za većinu žena neprijatnih, fizičkih simptoma koji dovode do osećaja nezadovoljstva, a nekada i napada panike. Među njima su primarno valunzi, pojačano znojenje, nesanica, nedefinisani bolovi u raznim delovima tela, koji doprinose osećanju stresa i anksioznosti. Svaki osećaj nezadovoljstva, stresa i anksioznosti povećava šansu za pojavu depresije.

Gubitak plodnosti 

Kraj reproduktivnog ciklusa kod žena, što u osnovi jeste menopauza, je svojevrstan udar na ženski identitet i samu biološku ulogu žene. Upravo to kod žena može izazvati iznenadni osećaj tuge. Doživljaj da sa gubitkom plodnosti ulaze u razdoblje dubokih promena, koje su ujedno i prvi znak starosti, je još jedan od faktora koji vodi ka depresiji. Gubitak plodnosti i ciklusa je praćen i smanjenjem seksualne želje i seksualnosti uopšte, koja je značajan faktor ženskog identiteta i bitan je aspekt same ženstvenosti.

Starenje

Fizičke promene koje prate menopauzu su ujedno i prvi znaci starenja. Koža počinje da gubi elastičnost, bore se intenziviraju, kosa postaje seda, proređena i bez sjaja. Pored toga naše telo gubi vitalnost, grudi nam nisu više jedre kao ranije i promene su primetne na svim delovima tela. Nismo uvek u stanju da ispratimo menjanje koje nam stvara svojevrstan pritisak i pogled u ogledalo nas čini nezadovoljnim. U kombinaciji sa ostalim simptomima, ovo na nas utiče i emocionalno. Strah koji nam se nameće zbog gubitka mladalačke vitalnosti i očekivanja koja od nas okruženje ima, unose nam nemir i povećavaju osećaj brige da ih nećemo ispuniti.

Društveni i lični odnosi

Sve što nam se dešava emotivno, kao što su nagle promene raspoloženja tipične za menopauzu, ali i fizički simptomi kao što je nekontrolisano znojenje, mogu da smanje našu želju za društvenom interakcijom. Nekada nerazumevanje najbližih za promene koje nam se dešavaju, kao i naših partnera mogu da nam naruše samopouzdanje i da nas odvedu u nezadovoljstvo, čak i izolovanost. Sve ovo vodi ka emocionalnoj neispunjenosti na mnogo polja koja je jedan korak bliže depresiji. 

Važno je prepoznati sve faktore koji dovode ili potencijalno mogu dovesti do depresije tokom menopauze, da bi se toj borbi pristupilo sveobuhvatno i holistički. Dobro je znati i na koji način sve depresija može da se ispolji, kako bismo je prepoznali u ovom osetljivom periodu.

Kako se depresija najčešće ispoljava kod žena u menopauzi

Depresija kod žena tokom menopauze se ispoljava na različite načine i razlikuje se od osobe do osobe, kako po simptomima tako i po intenzitetu njihovog pojavljivanja. Ali kao najučestaliji i uobičajeni simptomi depresije tokom menopauze prepoznaju se:

  • Nagle promene raspoloženja

Ove promene su izuzetno intenzivne i kreću se u rasponu od osećaja tuge i potpune bespomoćnosti do euforije i naleta neobjašnjive energije.

  • Osećaji iznenadne tuge

Osećaji tuge, beznadežnosti i bespomoćnosti mogu biti izraženi, često bez jasnog povoda.

  • Napadi anskioznosti

Pretežno se ispoljavaju kroz bezrazložan osećaj straha, napada panike i gubitka kontrole kako nad svojim telom, tako i mislima.

  • Usamljenost

Ovaj osećaj može da bude rezultat socijalne izolacije kojima su žene sklone tokom menopauze, ali i činjenice da nemaju uvek podršku u promenama kroz koje prolaze.

  • Apatija i gubitak interesovanja 

Gubitak interesovanja za dosta aktivnosti koje smo ranije upražnjavali, kao i nedostatak motivacije mogu da budu izraženi u menopauzi.

  • Smanjeno samopouzdanje 

Skup fizičkih promena i osećanja koja prate menopauzu neminovno dovodi do smanjenog samopouzdanja.

Pored evidentnih emocionalnih simptoma tu su još i osećaj konstantnog umora, nesanica, nedostatak koncentracije i nemogućnost da se fokusiramo, što sve dovodi do toga da smo manje produktivni nego inače. Kombinacija fizičkih i emocionalnih simptoma jasan je znak da patimo od nekog oblika depresije.

Kada je u pitanju menopauza i sve ono što je prati, dobro je što pre reagovati. Važno je ublažiti i držati pod kontrolom sve promene koje se dešavaju u našem telu, a zatim smanjiti i njihov uticaj na nas. 

U tome vam mogu pomoći flasteri sa frekvencijama i to dvojako, prvo delujući na simptome menopauze i ublažavajući ih, a zatim delujući i na nervni sistem, tako što će ga smiriti i držati u ravnoteži.

Prirodan način da budete bez depresije u menopauzi

Ono što vam može pomoći kod svih simptoma menopauze su flasteri sa frekvencijama Harmony, koji sadrže kombinaciju frekvencija za uspostavljanje hormonske ravnoteže kod žena. Harmony flasteri su najnoviji proizvodi kvantne medicine koji na potpuno prirodan način deluju na organizam i balans hormona, a samim tim i ublažavaju simptome koje menopauza i opadanje hormona donose.

depresija i anksioznost

Valunzi, noćno znojenje, promene raspoloženja, poremećaj spavanja, umor, vaginalna suvoća i povećanje težine su samo neki od simptoma koji se javljaju tokom menopauze, a koji su glavni razlozi za nastanak depresije. Flasteri Harmony svojim frekvencijama uspešno regulišu sve navedene simptome i na taj način sprečavaju nastanak depresije. Lepe se na obe noge na akupunkturne tačke SP6 koje se nalaze 4 prsta iznad članka sa unutrašnje strane noge. Vodootporni su i deluju 5 do 10 dana, nakon čega je potrebno zalepiti nove. Nemaju neželjenih efekata, ne sadrže hormone, niti bilo šta prodire sa flastera u kožu. Rade isključivo na principu rezonance sa frekvencijama koje flasteri sadrže. Za dugotrajnije efekte potrebno ih je koristiti nekoliko meseci u kontinuitetu.

Kako je depresija direktno povezana sa našim nervnim sistemom, za najbolje rezultate i menopauzu bez depresije preporučuje se kombinacija Harmony flastera sa B.E. Well flasterima sa frekvencijama. B.E. Well flasteri deluju na naš nervni sistem tako što ga dovode u stanje ravnoteže i smirenosti. Upotreba ovih flastera poboljšava raspoloženje, koncentraciju i fokus, a donosi nam i miran san. Flasteri B. E. Well sadrže i frekvenciju Zemlje koja ima dokazano terapijsko dejstvo pogotovo kod vrtoglavica, iscrpljenosti, depresije, a i za jačanje imunog sistema.

kako se leci depresija

Flasteri sa frekvencijama su vrlo jednostavni za korišćenje i aktiviraju se lepljenjem na određene tačke na telu koje možete pronaći u uputstvu. Deluju na vaš organizam u periodu od 5 do 10 dana i potpuno su sigurni i bezbedni, zbog čega B.E. Well flastere koriste čak i bebe starije od 6 meseci kada su uznemirene i često se bude noću.

Depresija nije stanje koje će se rešiti samo od sebe. Već sada možete naručiti flastere sa frekvencijama i isprobati ih.

Ne zahtevaju stručno osoblje i vreme, a kupuju u apoteci ili online putem sajta na našem web shopu.  

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0