Bolovi u kolenu: Otkrijte novi način njihovog ublažavanja

bolovi u kolenu hrskavica

Bolovi u kolenu su čest problem koji se uobičajeno pojavi iznenada i postaje neželjeni pratilac naše svakodnevnice, ispoljavajući se na različite načine. 

Smanjena pokretljivost, poteškoće u obavljanju osnovnih zadataka poput hodanja ili penjanja stepenicama, te otežano učestvovanje u omiljenim aktivnostima samo su neki od izazova koje bolovi u kolenu mogu doneti.

U trenutku kada bolovi u kolenu počnu negativno da utiču na vašu produktivnost, da vam smanjuju sposobnost da obavljate stvari sa lakoćom, oni postaju više od fizičkog izazova i donose sa sobom i emocionalni teret.

I ne, bolovi u kolenu nisu striktno povezani sa godinama, bavljenjem sportom ili određenim poslom, oni se mogu pojaviti kod bilo koga i skoro svako od nas se barem jednom požalio na bol u kolenu tokom života. Ovo možemo pripisati kompleksnosti i ulozi koje koleno, kao jedan od najvažnijih zglobova u našem telu, ima. 

Uloga kolena u našem telu 

Verujemo da malo vas i razmišlja o svojim kolenima sve do trenutka dok ne osetite neku od tegoba koje vam otežavaju pokrete, a zatim i prouzrokuju različite nelagode. Koleno jeste jedan od najvažnijih zglobova u našem telu i igra ključnu ulogu kako u pokretljivosti donjih ekstremiteta, tako i u održavanju stabilnosti i ravnoteže celog tela.

Koleno nam omogućava da hodamo, trčimo, savijamo i protežemo noge. Tokom hodanja ili trčanja, koleno apsorbuje težinu tela i omogućava glatko kretanje. Osim toga, učestvuje i u složenim aktivnostima poput skakanja, savijanja i okretanja, čime nam omogućava da obavljamo raznovrsne zadatke. 

Naše telo najsavršenije funkcioniše kada su svi njegovi delovi u skladu i balansu, svako odstupanje, naročito sa zglobovima, umanjuje naše fizičke sposobnosti. A kada dođemo u situaciju da smo ograničeni pokretima, onda postepeno počinjemo da ispoljavamo i nezadovoljstvo. Jer jedna obična aktivnost kao što je obuvanje i vezivanje pertli postaje otežana i opterećujuća. 

Anatomija kolena

Za razumevanje bilo kojih nelagodnosti u telu, pa samim tim i bolova u kolenu, dobro je poznavati samu anatomiju tog dela tela. 

Zglobovi kolena se sastoje od:

  • Butne kosti koja se još naziva i femur
  • Potkolenične kosti ili tibije
  • Lisne kosti ili fibije
  • Čašice ili patele koja se nalazi ispred zgloba kolena. 

Ovi delovi međusobno su povezani i pokreću se uz pomoć ligamenata, hrskavice i tetiva koji zajedno kreiraju stabilan i funkcionalan zglob. 

Poremećaj ili povreda u bilo kom delu kolena može dovesti do tegoba i bolova. Tako povrede kolena uključuju iščašenja, istezanje ili kidanje ligamenata, oštećenje hrskavice ili upalu tetiva. Osim povreda, starenje, prekomerna težina, bolesti zglobova ili genetski faktori mogu doprineti razvoju bolova u kolenu.

Najčešći uzroci nastanka bolova u kolenu

Bolovi u kolenu mogu nastati pod uticajem različitih faktora. Jedni se odnose na sam životni stil i upotrebu ovog zgloba, drugi se odnose na godine i deo su promena u telu koje dolaze sa godinama, a tu su i razne vrste povreda koje nastaju tokom života. Svakako jedan od razloga bolova u kolenu su i razna oboljenja ili genetski faktori i promene u samoj strukturi kostiju usled nedostataka određenih minerala u telu. 

Onoliko koliko je koleno kompleksno kao zglob, toliko su brojni i uzroci nastanka bolova u kolenu. Međutim kao najučestaliji uzroci nastanka bolova u kolenu uobičajeno se izdvajaju:

Povreda ligamenata

Koleno se sastoji od nekoliko ligamenata koji povezuju kosti u zglobu, pružajući stabilnost i podršku. Istezanja ili kidanja ligamenata, poput prednjeg ili zadnjeg ligamenta (ACL ili PCL), često su uzrok bolova u kolenu. Ove povrede najčešće proizilaze iz sportskih aktivnosti, naročito onih koje zahtevaju nagla zaustavljanja, promene smera kretanja ili skakanje, iz nesreća ili traumatskih događaja. Uobičajeni simptomi koji prate ovu vrstu povreda su intenzivan bol, oticanje, gubitak stabilnosti ili takozvano pucketanje u trenutku i nakon povrede.

Osteoartritis

Predstavlja degenerativno oboljenje koje zahvata hrskavicu u zglobu koja lagano propada. Nedostatak hrskavice dovodi do trenja kostiju jedne od drugu što dovodi do bolova, smanjenja pokretljivosti i oticanje kolena. Osteoartritis najčešće pogađa starije osobe, ali može da se pojavi i kod mlađih osoba koje poseduju genetske predispozicije za ovu vrstu bolesti ili mogu nastati usled povreda, naročito onih koje nisu tretirane pravilno.

Trkačko koleno

Ili patelofemoralni bolni sindrom, je povreda kolena kojoj su najčešće izloženi sportisti i aktivni rekreativci koji redovno izvode pokrete savijanja, istezanja i naprezanja kolena. Ispoljava se u vidu bola u predelu čašice. Slabljenje i upala mišića kvadricepsa i neravnoteža mišića oko čašice u kolenu može dovesti do poremećaja čašice tokom pokreta koji dovodi do trenja i pritiska u zglobu. Kao simptomi trkačkog kolena javljaju se bol, otok oko čašice i krckanje ili pucketanje pri pokretu u kolenu.

Povreda meniskusa

Meniskus je drugi naziv za hrskavicu u kolenu, koja apsorbuje trenje između butne kosti i potkolenice. Povreda meniskusa nastaje iz različitih razloga počev od prirode pokreta koje učestalo upražnjavate kao što je naglo okretanje kolena pod težinom ili ponavljajućih aktivnosti koje uključuju savijanje i istezanje kolena. Tu su i povrede prouzrokovane padovima, udarima i drugim razlozima, kao i degenerativne promene usled starenja koje takođe utiču na izmene meniskusa. Simptomi povrede meniskusa su bolovi u kolenu, oticanje, smanjena pokretljivost ovog zgloba i pucketanje u kolenu.

Preopterećenje kolena

Ponavljajuće aktivnosti, poput trčanja ili dizanja teških tereta, mogu uzrokovati preopterećenje kolena, dovodeći do bolova i upala. Ova vrsta povreda često pogađa sportiste, ljude koji obavljaju neke od težih fizičkih poslova, kao i one sa prekomernom težinom. Simptomi koje možete osetiti su: bol u prednjem delu kolena ili duž bočne strane, osetljivost na dodir, otok i ograničenost pokreta.

Bolesti i upale kolena

Razne vrste bolesti kao što je artritis ili određene vrste autoimunih bolesti koje napadaju sopstveno tkivo, mogu prouzrokovati pojavu bolova u kolenu. Među bolestima kolena su i giht, burzitis, bekerova cista i Ozgud-Šlaterova bolest. Svakako da ove bolesti zahtevaju preciznu dijagnostiku i samim tim i definisanje terapije.

Kada se bol u kolenu pojavi, bez obzira na njegov uzrok, svi težimo da ga što pre otklonimo i ublažimo. U zavisnosti od kompleksnosti problema, terapije mogu da budu dugotrajne i veoma složene. Konvencionalne terapije najčešće obuhvataju mirovanje, izolaciju kolena, terapije lekovima ili fizioterapiju. Na našu sreću, svet medicine neprestano se razvija, pružajući nam priliku za otkrivanje novih pristupa koji bi mogli promeniti način na koji tretiramo tegobe u kolenu. Jedna od njih su i flasteri sa frekvencijama, inovativni proizvodi kvantne medicine koji uklanjaju energetske blokade u telu koje se manifestuju u obliku bolova. 

Flaster sa frekvencijama Recovery kao terapija u ublažavanju tegoba u kolenu

Flaster sa frekvencijama Recovery pokazao se veoma uspešnim u tretiranju i ublažavanju tegoba sa kolenom. Ovo nije ništa neuobičajeno uzimajući u obzir da se savremena medicina i fizioterapija upravo oslanjaju na terapiju aparatima na bazi frekvencija. Ono što čini razliku je činjenica da su sada frekvencije dostupne svima na vrlo jednostavan način uz pomoć kvantnih flastera. Flaster sa frekvencijama Recovery sadrži u sebi frekvencije koje podstiču proces samoisceljenja tela. Svojim delovanjem flaster Recovery otklanja energetske blokade u telu koje prouzrokuju upalne procese i bolove, između ostalog, i one u kolenima. 

bolovi u kolenu i krckanje

Koriste se vrlo jednostavno. Flaster se lepi na mesto bola i aktivira se u dodiru sa kožom. Frekvencije iz flastera svojim delovanjem podstiču cirkulaciju i proces obnavljanja tkiva i deluju sve vreme dok su na telu, a to znači u periodu od 5 do 10 dana. Vodootporni su.

Ukoliko ste izloženi hroničnim tegobama i upalama u kolenu najbolje je nalepiti više flastera istovremeno i koristiti ih u periodu od par nedelja. Istovremeno možete koristiti i do 10 flastera. Možete ih kombinovati i sa B.E Well flasterima, pogotovo za podizanje sportskih performansi i postizanje dobrih rezultata u sportu. Flaster Recovery zbog svog pozitivnog uticaja na telo sve je češći izbor sportista. 

Ono što izdvaja flastere sa frekvencijama Recovery u odnosu na druge terapije jeste jednostavan način korišćenja, činjenica da su potpuno prirodan način za tretiranje tegoba i da su idealni za one sa osetljivim želucem kojima konvencionalne terapije lekovima ne prijaju.

bolovi u kolenu lecenje

Ukoliko imate neku od periodičnih ili hroničnih tegoba sa kolenima, olakšajte sebi već danas vrlo jednostavno i bez kompleksnih terapija. Dovoljno je da naručite flastere Recovery putem našeg sajta i pratite uputstva o njihovoj primeni.

Nedavni članci

Korpa0
Nema proizvoda u korpi.
Nastavi kupovinu
0